Recension: Boston Strangler (2023)

Recension: Boston Strangler (2023)

 • 1 tim 50 min
 • Drama, Thriller
 • Disney+
Eric Diedrichs
16 mars 2023 kl. 14:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Suggestiv thriller för tankarna till Zodiac

I mars är det premiär för "Boston Strangler" på Disney+. Filmtopps Eric Diedrichs imponeras av en film som lyckas komplettera en bortglömd favorit.

 • Regi:
  Matt Ruskin
 • Manus:
  Matt Ruskin
 • I rollerna:
  Keira Knightley, Carrie Coon, Chris Cooper, David Dastmalchian m.fl.

Jag vet inte om jag är rätt eller fel person för att skriva den här recensionen. The Boston Strangler från 1968, med Tony Curtis i huvudrollen, är nämligen en av mina favoritfilmer. Aldrig hört talas om den? Inte så konstigt. Märkligt nog är den omotiverat svår att få tag på, men för guds skull se den om du får chansen.

KRÖNIKA: Bästa filmerna du aldrig har hört talas om – The Boston Strangler

Nu är Bostonfödde Matt Ruskin aktuell med en ny film om den notoriske seriemördaren, som under slutet av 60-talet mördade 13 kvinnor – och passande nog har jag fått se en förhandsvisning långt före premiär. Men när jag tryckte play var det med blandade känslor. Samtidigt som jag var pepp på en ny film om Bostonstryparen fruktade jag en rejäl besvikelse. Helt obefogat visade det sig.

The Boston Strangler
Tony Curtis i "The Boston Strangler" från 1968. Foto: 20th Century Fox

Kompletterar gamla filmen perfekt

Matt Ruskin, som även står för filmens manus, har gjort ett exemplariskt jobb och lyckats skapa en modern thriller som på ett kreativt sätt kompletterar 60-talsrullen. Medan Tony Curtis-filmen försöker krypa under skinnet på själva mördaren och mer eller mindre kartlägga hur en människa kan vara förmögen att begå så pass vedervärdiga brott, handlar den nya filmen om de två kvinnliga journalisterna som lyckades avslöja mördarens identitet. Två sidor av samma mynt. En perfekt double feature.

Den mest drivna av de två journalisterna, Loretta McLaughlin, spelas av Keira Knightly som äntligen får göra annat än att kyssas på regniga åkrar i romantiska dramer. Hon är och har alltid varit en relativt mångsidig skådespelerska och här får vi se en allvarligare sida hos den 37-åriga aktrisen. Likt Jake Gyllenhaal i Zodiac (2007) blir hon besatt av att hitta en mördare som försätter en hel stad i skräck. Familjeliv? Hej då. Evigt stirrande i journaler? Nämen, tjena! Carrie Coon spelar den andra journalisten, som är lite skickligare på att distansera sig från sitt arbete.

Boston Strangler
Carrie Coon och Keira Knightly i "Boston Strangler". Foto: Disney

Snyggt och mycket spännande

Detta är en perfekt film för alla som njuter av den krypande thrillergenren där själva jakten på svaret är poängen. Gräv, gräv, gräv. Stirra på gamla foton. Lyssna på förhör. Ringa telefonsamtal till skumma män. Här är det journalisterna som är detektiver medan stadens poliser står som handfallna. Korsförhör efter korsförhör spelar ingen roll, det krävs mer än en frustande snut i ett förhörsrum för att knäcka gåtan. Det behövs en Loretta McLaughlin.

Med en föredömliga speltid på under två timmar dras vi med på en fascinerad historia där Matt Ruskin med stor skicklighet lyckas väva ihop all sin research till en snygg och spännande spelfilm. Se den.

"Boston Strangler" har premiär den 17 mars på Disney+.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL