Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Boston Strangler

Bästa filmerna du aldrig hört talas om: The Boston Strangler

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Krönika
02 januari 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Krönika
02 januari 2022

Filmrullarna gud glömde

I Filmtopps artikelserie "Bästa filmerna du aldrig hört talas om" lyfter vi fram bortglömda mästerverk som förtjänar en ny publik.

Det finns gott om filmer där ute som borde ha blivit självklara klassiker, men föll mellan biostolarna och försvann. I Filmtopps artikelserie Bästa filmerna du aldrig hört talas om letar vi upp dessa mästerverk från sina skrymslen och ger dem den kärlek de förtjänar. I dag ska vi kika närmare på den exemplariska, psykologiska thrillern The Boston Strangler från 1968.

The Boston Strangler – En mordisk historia

I början av 60-talat terroriserade Albert "Bostonstryparen" DeSalvo den amerikanska staden i hans smeknamn. Tretton kvinnor i åldrarna 19 till 85 föll offer för hans galenskap – de flesta våldtogs innan han ströp dem. Om han nu gjord det. DeSalvo erkände samtliga brott efter att ha gripits för våldtäkt, men inga fysiska bevis fanns. Däremot kunde han ge ingående detaljer om brotten och brottsplatserna. På grund av brister i den tekniska bevisningen friades han för dessa brott, men dömdes till livstids fängelse för andra. Avsaknaden av bevis har i sin tur lett till en hel del olika teorier om vad som egentligen skedde.

Richard Fleischers film The Boston Strangler från 1968 tar upp en teori rörande DeSalvos psykiska hälsa, som skulle kunna förklara varför ingen misstänkte honom, en lyckligt gift familjefar, som mördaren. Hur mycket sanning som finns i vad vi ser är givetvis svårt att svara på, men faktum är att senare DNA-bevis har knutit DeSalvo till åtminstone några av de offer som han påstod sig ha mördat under den här perioden.

I filmen ser vi Tony Curtis i rollen som DeSalvo. Han får även sällskap av skådespelare som Henry Fonda och George Kennedy.

Därför försvann The Boston Strangler

The Boston Strangler
Foto: SF Studios.

När filmen kom möttes den av blandad kritik där den fick beröm för sitt hantverk, men kritiserades för att fabricera stora delar av vad som faktiskt hände. Roger Ebert ansåg att den var utmärkt genomförd, men att det var felaktigt att kalla personerna vid sina riktiga namn och att den snarare skulle ha beskrivits som baserad på verkliga händelser. Han kritiserade filmen för bristande moral och etik och summerade sin recension med följande ord: "denna film, som är så välgjord, borde inte ha gjorts i huvud taget".

Fler kritiker delade hans uppfattning. Exempelvis skrev Renata Adler på The New York Times att filmen representerar en "otroligt kollaps i smak, omdöme, anständighet, prosa, insikt och journalistik". Tony Curtis fick samtidigt beröm för sin insats och nominerades till en Golden Globe.

Filmen var också gjord med en experimentell teknik där flera filmsekvenser fick dela bildskärm för att visa hur saker och ting skedde samtidigt. Totalt användes 4 000 klipp under filmens speltid på en timme och femtiosex minuter. De grafiska skildringarna i The Boston Strangler är fortfarande extremt grova, med långa utdragna, realistiska mord- och överfallsscener.

Anledningar till att filmen försvann:

  1. Filmen spelades in bara några år efter att morden ägde rum.
  2. Filmen kritiserades för att stora kreativa friheter med att skildra vad som hände.
  3. Världen var inte beredd på filmens tvetydliga moralkompass.
  4. Filmen var alldeles för brutal i sina våldsskildringar.

Därför ska du se The Boston Strangler

The Boston Strangler
Foto: SF Studios.

Jag kan förstå att världen inte var redo för The Boston Strangler 1968, men nu, nästan 55 år efter filmens premiär, är vi mer vana vid att se den här typen av våld gestaltas på film. Vi är också mer vana vid moraliskt tvetydiga berättelser – även om detta, än i dag, är en provocerande film som tvingar en att i viss utsträckning sympatisera med en fruktansvärd gärningsman.

Tony Curtis gör inte bara sin karriärs bästa insats, utan också en av filmhistoriens mest hemsökande. I kombination med det realistiska dramat, den annorlunda berättartekniken och det enastående skådespelet är The Boston Strangler en av de mest imponerande thrillerfilmerna som någonsin har karvats fram. För mig är den där uppe med När lammen tystnar och Se7en, det blir helt enkelt inte bättre än så här.

Men innan du ser The Boston Strangler, fråga dig själv om du är redo för en resa in i vansinnets värld olik all annan. Tyvärr är det ingen film som i dagsläget är särskilt enkelt att hitta utanför DV-marknaden. I USA går den däremot att hitta på Amazon Prime Video, så håll ögonen öppna – snart kan den bli tillgänglig på den svenska streamingmarknaden.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL