Recension: Stan Lee (2023) – fin hyllning till Marvel-legenden

Recension: Stan Lee (2023) – fin hyllning till Marvel-legenden

  • 1 tim 26 min
  • Dokumentär
  • Disney+
Eric Diedrichs
Uppdaterad 19 juli 2023 kl. 07:55 | Publicerad 18 juni 2023 kl. 14:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stan Lee guidar oss genom karriären

På Disney+ finns nu en dokumentären "Stan Lee" att streama. Eric Diedrichs tycker att den är klart sevärd, om än lite väl mycket fan service.

  • Regi:
    David Gelb
  • I rollerna:
    Stan Lee m.fl.

Stan Lee. Sicket namn. Sicken kille! Få har varit lika viktiga för popkulturen som denna glasögonbärare. Alltid schysst stylad. Alltid rapp i käften. Bilden av Stan Lee – eller Stanley Liebe som han egentligen hette – är inpräntad i vårt kollektiva medvetande. Herregud, det är ju Mr. Marvel!

David Gelbs dokumentär Stan Lee gör inte heller särskilt mycket för att förändra bilden av den mustaschprydde serietidningslegendaren med jätte-glajjor. Men eftersom filmen berättas med hjälp av Lees egna ord, fungerar det oväntat bra. Trots att det mest rör sig om fan service. Nej, några skarpa puckar avfyras icke. Men det är ju trots allt Lees eget munläder som för talan. Kanske var han inte vidare självkritisk? Kanske var han helylle? Kanske hamnade vissa grubblerier i Gelbs papperskorg jämte klippbordet? Det är helt enkelt väldigt "Disney" över det hela.

Stan Lee
Stan Lee gestaltas ibland som en docka i "Stan Lee". Foto: Disney+

Nästan inget smolk i bägaren

Dokumentären tar vid när pojkspolingen Lee har ett otacksamt jobb på en byxfabrik. Därefter tuggar vi oss fram, år efter år, till slutet av karriären där han några gånger om året gjorde cameos i olika MCU-filmer. Även för en som inte är superinsyltad i Marvel-världen – jag har läst en del tidningar, sett i princip alla filmer och några av serierna – så är det inte särskilt mycket nytt som kommer upp till ytan.

Lite märkligt, kan tyckas, sett till att Stan Lee har kritiserats för att ha tagit mer cred för Marvels hjältar än vad han egentligen förtjänar. Utöver feuden med Steve Ditko – mannen som designade Spider-Man – får inte detta särskilt mycket spelutrymme. Det bjuds förvisso på en fascinerande dispyt med serietecknaren Jack Kirby, ena skaparen bakom Captain America, från en livesänd radiointervju, men även detta följs aldrig riktigt upp.

Oavsett vilket är det svårt att inte bli tagen av vilken otrolig värld Stan Lee hjälpte till att lämna efter sig – ett universum fullproppat med fantastiska karaktärer som även har format undertecknads barndom. Även om berättelsen är oerhört ensidig, är den fortfarande kul att ta del av.

"Stan Lee" finns nu att streama på Disney+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL