Recension: Death and Other Details (säsong 1) – Glamoröst morddrama till havs

Recension: Death and Other Details (säsong 1) – Glamoröst morddrama till havs

  • 10 x 60 min
  • Crime, Drama, Mysterium
  • Disney+
05 mars 2024 kl. 17:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En spännande dramaserie om mord och hemligheter ombord på en lyxbåt.

Lyxliv blandas med mord och mystik när ett mord begås ombord på en kryssningsbåt i Medelhavet. En mästerdetektiv och en helt vanlig tjej bildar en oväntad duo som ska lösa fallet i den nya dramaserien "Death and Other Details".

  • Skapare:
    Heidi Cole McAdams, Mike Weiss
  • I rollerna:
    Violett Beane, Lauren Patten, Angela Zhou, Mandy Patinkin m.fl.

"Death and Other Details" (2024) kretsar kring Imogene (Violett Beane) vars mamma mördades när hon var elva år. Som ung adopterades därför hon av sin barndomskompis Anna Colliers (Lauren Patten) förmögna föräldrar. Nu, 18 år senare, har Annas familj hyrt en megalyxig kryssningsbåt i Medelhavet för att fira att herr Collier har gått i pension.

Han förväntas lämna över företaget som gjort honom rik till sin dotter, men allas tillvaro vänds uppochner när ett mord begås ombord på båten. Detektiv Rufus Cotesworth (Mandy Patinkin), tidigare "världens bästa detektiv" som "aldrig misslyckats med ett fall", blir ansvarig för att försöka lösa mordet innan de är framme i Palermo. Till sin hjälp tar han Imogene, som han visar sig ha ett komplicerat förflutet med. 

Recension: Death and Other Details (säsong 1) – Glamoröst morddrama till havs
Foto: Disney+

Nytt drama enligt ett bekant koncept

Denna serie i tio delar är skriven efter en beprövad formula. Rika överklassmänniskor med makt och pengar samlas på ett begränsat område – snabbt blir det trubbel i paradiset och kalabalik uppstår. Att berättelsen inte är unik i sitt slag gör dock ingenting – avsnitten är svåra att slita sig ifrån och storyn bjuder på flera oväntade vändningar redan i de första två avsnitten.

Det enda vi vet säkert är att alla ombord döljer något, men runt varje hörn väntar nya avslöjanden som håller spänningen uppe genom varje avsnitt.

På något konstigt sätt verkar detektiven Rufus hela tiden ligga ett steg före. När han börjar förhöra gästerna klargörs allt fler oväntade samband, samtidigt som ännu fler frågetecken uppstår. Trots detta är han alltid iskall, i stor kontrast mot Imogene som oftast verkar irriterad på Rufus kryptiska arbetssätt.

På båten finns också en riktigt färgstark blandning av sidokaraktärer – bland andra Celia Chun, ägare av ett helt "fast fashion"-imperium, och Tripp, en väldigt excentrisk men misslyckad entreprenör.

Detaljerna lyfter helheten

Något som "Death and Other Details" gör extra bra är sättet som smådetaljer får extra mycket utrymme i serien. Redan i introt råder en berättarröst (som senare visar sig vara detektiv-Rufus) publiken att alltid vara uppmärksamma, eftersom "detaljer spelar roll". Precis som i detaljerna som driver handlingen framåt finns också andra detaljer som kan vara lätta att missa, men som istället förstärker seriens mystik och djup.

Handlingen hoppar en del fram och tillbaka mellan nutid på båten och Imogenes barndom – och flera gånger återkommer detaljer från hennes barndom i nutidens handling.

Exempelvis har vi en scen där Imogene som barn gömmer sig i en barvagn för att tjuvlyssna på ett samtal, vilket återkommer när hon gömmer sig i en barvagn på båten för att lista ut vart mördaren kan ha flytt. Att koppla ihop de separata handlingarna med såna små men distinkta detaljer gör att båda handlingarna tydligare känns som en och samma tidslinje.

"Death and Other Details" är helt enkelt ett morddrama som sätter en liten twist på ett välbeprövat koncept. Det fungerar faktiskt ganska bra, speciellt med tillbakablickarna till Imogens uppväxt som knyter ihop historien. Denna serie passar alla som gillar en smaskig kriminalserie med en stor näve drama. Rekommenderas!

"Death and Other Details" släpps på Disney+ i dag den 5 mars.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL