Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset

Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset

  • 52 min
  • familjefilm, komedi
  • Disney+
08 oktober 2021 kl. 14:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mupparnas första Disney film

Alla som varit barn i sitt liv har nog hört talas om mupparna. Nu gör de underhållande filurerna sin första Halloween-special. Manfred Gradin har sett filmen och ger här sina tankar om "Mupparnas Haunted Mansion: Spökhuset".

  • Regi:
    Kirk Thatcher
  • I rollerna:
    Dave Goelz, Will Arnett, Darren Criss

Sedan 1955 har vi fått njuta av mupparna. Från deras första film och program till julspecial och nytolkningar. Vissa av dessa har inte riktigt varit den succé man sökt i sina försök att återuppväcka kärleken för mupparna, men den här gången kan vara annorlunda.

Mupparnas nyaste special är också deras första med Halloweentema, och den misslyckas inte! Vi får följa Gonzo och räkan Pepé som utmanas att överleva en natt i världens mest hemsökta hus. Gonzo går in stensäker om att han inte är rädd för någonting alls, men innan natten är över inser han att det inte helt stämmer. Pepé hänger mest bara med för festen, han går konstant runt och frågar vart alla festprissar är, men det leder honom till en farlig situation. 

Mupparnas bästa på länge

Jag ser den här som en direkt klassiker. Om du vill ha en ny filmtradition med din familj, se den här på Halloween!

Den har den perfekta blandningen av mild kuslighet så barnen inte får trauma för livet, och skämt som gör upplevelsen behaglig som helhet. Perfekt för att sparka igång Halloween känslan!

I helheten finns det inget man kan klaga på, humorn är väldigt rolig med mupparnas överdrivna personlighet och Kermit som verkar ganska less på alla andra. Till och med "skräcken" är underhållande, ett av de läskigare momenten är när en mupp överraskar med en jumpscare.

Gonzo och Pepé
Gonzo och Pepé i spökhuset | Foto:The Muppets Studio

Pepé funkar perfekt som Gonzos knasiga partner, med sin fräna look och sitt partydriv. Han drar både bra och dåliga skämt, som det ska vara, men allt han gör fungerar klockrent med hans personlighet. Han blir även förälskad när han och Gonzo delas upp, och den måste nästan vara den roligaste delen av filmen.

MER LÄSNING: Bästa barnfilmerna på Netflix - 11 tips!

Filmen har ett bra slut och en moral som passar perfekt att lära sina kids: ibland är det bäst att möta sina rädslor. Kermit har också en bra lärdom att dela med sig av när han säger "You don't have to be The Great Gonzo to be great, Gonzo" när Gonzo är på väg till det hemsökta huset för att bevisa sin storhet.

Mupparna nya film är perfekt för vad den ska vara: en mysig, lite kuslig, men framförallt rolig familjefilm.

Mupparnas Haunted Mansion finns att se på Disney+.

NÄSTA ARTIKEL