Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Monsters at Work (säsong 1)

Monsters at Work (säsong 1)

  • 10 x 22 min
  • Komedi, Äventyr
  • Disney+
Ebba Pettersson | Recension
25 augusti 2021
Ebba Pettersson | Recension
25 augusti 2021

It's Laughter We're After.

Monsters Incorporated är ett företag i förändring - men hur ska det gå för Tyler Tuskman som precis har blivit anställd som skrämmare?

  • Skapare:
    Roberts Gannaway

MER LÄSNING:

Tyler Tuskman har precis tagit examen från Monsters University med högsta betyg och landat ett jobb som skrämmare på Monsters Incorporated. Tuskman är supertaggad, men vad han inte vet är att Monsters Incorporated har genomgått en stor förändring och förvandlats till ett skämtarföretag.

Monsters At Work fortsätter där Monsters Inc slutade. Monsters Incorporated har precis påbörjat sin förvandling till ett företag som får barn att skratta i stället för att bli skrämda, och Mike och Sulley har tagit över som direktörer efter Waternoose III.

Mike Wazowski. Foto: Disney.

Alla före detta skrämmare måste skolas om till skämtare - något som visar sig vara svårare än vad de hade kunnat tro. Efter flera år av studier till skrämmare känns det som det värsta som någonsin hade kunnat hända Tyler Tuskman. För vad ska han nu göra med sin dyra utbildning? Lyckligtvis är han uppväxt i en järnaffär och får bli en del av MIFT, Monsters Incorporateds Fixar-Team, och även om det inte är vad han har drömt om i hela sitt liv, så är han fast besluten om att (likt Mike och Sulley) jobba sig upp på Monsters Incorporated och bli en skämtare.

"Pixar fortsätter skapa nya och unika monster".

Val och Tyler Tuskman. Foto: Disney

"Monsters At Work" är en förvånansvärt välgjord uppföljare till "Monsters Inc" och "Monsters University". Min första tanke när jag såg att serien skulle komma var, "varför?", och, "kommer det här att bli en Aladdin 2: Jafars Återkomst?". Det vill säga, kommer den här serien bara att bestå av fula animationer och en tunn historia? Lyckligtvis inte. Animationerna är lika fina som i Monsters University och Pixar fortsätter att skapa nya och unika monster.

Men har "Monsters At Work" samma hjärta som "Monsters Inc"? Tyvärr inte. För varken Mike eller Sulley står i centrum. Tyler Tuskman är på många sätt "den nya Sulley" och hans MIFT-kollega Val "den nya Mike", men det blir ändå inte riktigt samma sak.

Visserligen är det svårt att inte känna sig som en "boomer" när man tittar på en barnserie som är baserad på något som man själv älskade som liten, eftersom man redan vet att det aldrig kommer att kunna mäta sig med originalet. Men trots det funkar det ändå förvånansvärt bra.

"Monsters At Work" spelar vidare på det som var lättsamt och roligt med "Monsters Inc" men lämnar den tyngre kärnan - det som gjorde filmen från 2002 livsomvälvande. Den är däremot utmärkt att titta på tillsammans med sina barn, eller föräldrar, om man vill uppleva lite av den känslan igen - eller bara ett gäng härliga monster.

NÄSTA ARTIKEL