Croodarna 2: En ny tid (2020)

Croodarna 2: En ny tid (2020)

 • 1 tim 35 min
 • Animerat
30 juni 2021 kl. 12:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Köttätande grottmänniskor vs självförsörjande hipsters

Trots en smart premiss och läcker animering lyckas inte sommarens familjefilm att imponera på vår recensent. August Klittmar ser en uppföljare med outnyttjad potential.

 • Regi:
  Joel Crawford
 • Manus:
  Kevin Hageman, Dan Hageman, Paul Fisher
 • I rollerna:
  Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Clark Duke, Leslie Mann m.fl.

MER LÄSNING:

Bästa animerade filmerna genom tiderna

Det uppstår en smart kulturkrock när vi för andra gången återser Croodarna, den förhistoriska familjen av grottmänniskor som gjorde entré på stora duken redan 2013. I sin jakt på att hitta det perfekta stället att slå sig till ro på, råkar de nämligen samman med en annan familj: Bettermans (en grov översättning skulle kunna vara ''bättre människor''). De ser sig själva som mer utvecklade och sofistikerade jämfört med Croodarna, som fortfarande bor i grottor och spenderar sina dagar med att jaga. 

Bettermans, med sina flotta kläder och frisyrer, har däremot uppfunnit alltifrån beboliga stugor, duschar och jordbruk. De klarar sig således fint i sitt idylliska landskap som de också inhägnat med en gigantisk mur. Men av en slump stampar Croodarna in och skakar om deras tillvaro. Det är som om två familjer från två helt olika tider plötsligt möts i en kollision av kontraster som synliggörs av hur deras levnadssätt skiljer sig.

Som sagt, en smart och kul premiss – som förmodligen såg bättre ut på pappret. 

För dessvärre blir det inte särskilt bra då själva utförandet inte håller måttet. Rivaliteten mellan familjerna gestaltas helt enkelt inte på ett vidare kul sätt, utan det blir mest adrenalinstint och actionfyllt med diverse animerade djur, som säkerligen kommer att hänföra den yngre publiken, men lika säkert uttråka den äldre. Det är synd för hela handlingen är som gjuten för att appellera till såväl vuxna som små, precis som en bra animerad film ska göra. 

Potential som inte utnyttjas 

Croodarna 2: En ny tid (2020). Foto: Universal Studios
Croodarna och Bettermans drabbar samman i halvdan uppföljare. Foto: Universal Studios

Jag förstår att barnen är filmens främsta målgrupp, men det hade verkligen inte skadat om kulturkrocken mellan Croodarna och Bettermans kryddats med lite mer vuxenhumor. Här finns outnyttjad potential.

Även den spirande romansen mellan Eep (Emma Stone) och Guy (Ryan Reynolds) sätts på prov. Dels av att han hänförs av Bettermans sätt att leva medan hon inte alls är lika begeistrad, dels av att Bettermans dotter Dawn (Kelly Marie Tran) drar Guys uppmärksamhet till sig. Här har vi ett klassiskt, romantiskt triangeldrama som det dessvärre inte heller görs mycket av. 

Jämfört med första filmen är animeringen bättre – något annat vore väl konstigt – och detaljrikare där stort fokus lagts inte minst på färgpaletten och varelserna, som är såväl egendomliga som visuellt hänförande. Vid ett tillfälle dyker det upp sexögda vargspindlar. Nåväl, det finns ett första tillfälle för allt. 

Filmen lyckas visserligen poängtera att det finns för- och nackdelar med de båda familjernas sätt att leva, och att det alltid finns något att lära av varann oavsett olikheter. Hur som helst är det inte tillräckligt för ett högre betyg, och i jämförelse med Netflix helt fenomenala, animerade "Familjen Mitchell mot maskinerna" som kom tidigare i år, är "Croodarna 2: En ny tid" bagatellartad. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL