Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Lost Symbol

The Lost Symbol (säsong 1, avsnitt 1-8)

  • 10 x 45 min
  • Action, Äventyr
  • C More
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2021
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2021

”The Lost Symbol” är helt okej tv-underhållning

Dan Browns tredje bok om Robert Langdon har äntligen blivit adapterad, men den här gången som tv-serie och tyvärr utan Tom Hanks i huvudrollen.

  • Skapare:
    Jay Beattie, Dan Dworkin
  • I rollerna:
    Ashley Zukerman, Eddie Izzard, Valorie Curry, Beau Knapp m.fl.

Det råder ingen tvekan om att det finns många fans till Dan Browns böcker om Harvard-professorn Robert Langdon, vars kunskaper kring symboler och historia fortsätter att få honom involverad mysterier av pusseldeckarkaraktär… fast mer åt Indiana Jones och National Treasure-filmerna.

Böckerna Änglar och demoner, Da Vinci-koden och Inferno har redan adapterats till långfilmer med självaste Tom Hanks i huvudrollen, men när det nu har blivit dags att adaptera den tredje boken (som utspelar sig efter Da Vinci-koden och Inferno) så har det blivit dags att ta steget över till tv-rutan via den amerikanska streamingtjänsten Peacock.

Övergången till TV tillför visserligen både fördelar och nackdelar. Alla som har läst böckerna vet ju hur mycket man har varit tvungen att kapa i långfilmerna, ett problem som inte är lika akut när det kommer till en serie på hela tio avsnitt. Utan någon som helst insyn i produktionerna så står det däremot snabbt klart att budgeten för de tio avsnitten inte varit på samma nivå som filmerna, även fast det ser ”helt okej ut” för att vara på tv.

Fungerar utmärkt för fansen

Handlingen involverar givetvis ett mysterium med en massa krångliga symboler, där Langdon (nu spelad av Ashley Zukerman) i vanlig ordning löser problemen i precis rätt ögonblick. Vilket blir en aning mer tröttsamt när man får se det gång på gång under en hel säsong, snarare än några väl utvalda gånger under loppet av en långfilm.

Den här gången är det en mentorsfigur till Langdon, Peter Solomon, som går och blir kidnappad… Langdon kontaktas av kidnapparen och ombeds lösa en gåta som ingen annan klarat att lösa (någonsin) eller så kommer Peter att dödas. För att komplicera det ytterligare så har Langdon tidigare haft ihop det med Peters dotter, så det innebär även lite tid tillsammans med ett ex han givetvis fortfarande har känslor för.

Om du tror dig veta på ett ungefär var handlingen är på väg, så har du troligtvis mer eller mindre rätt. Men det går samtidigt inte att komma ifrån att Brown-böckerna blivit populära av en anledning, det är bra underhållning. Tv-serien lyckas dessutom leva upp till en helt okej nivå, vilket kanske inte räcker för att slå igenom ordentligt i dagens packade tv-klimat. Den som bara är ute efter lite okej tv-underhållning och brukar gilla grejer i stil med National Treasure och Dan Brown-filmerna, så lär även The Lost Symbol fungera alldeles utmärkt.

The Last Symbol har premiär på C More den 6 december.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL