Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Searchers (2021)

Searchers (2021)

  • 1 tim 17 min
  • Dokumentär
  • C More
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Recension
11 december 2021
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Recension
11 december 2021

”Searchers” är mer aktuell än någonsin

Forskning visar att internet är den mest populära mötesplatsen för alla turturduvor. Därför är det inte konstigt att regissören Pacho Velez beslutade sig för att göra en dokumentärfilm om ämnet. I ”Searchers” möter vi olika människor som försöker hitta sin framtida kärlek eller sexpartner. Filmtopps recensent Annika von Sydow finner den stundtals komisk.

  • Regi:
    Pacho Velez
  • I rollerna:
    Ruddy Harootian

”Vad vill du recensera härnäst?”, frågade min chefredaktör Eric Diedrichs mig häromveckan. Jag konstaterade att jag recenserat för många TV-serier den senaste tiden, kollade igenom utbudet med kommande premiärer och bestämde mig snabbt för den nya dokumentärfilmen Searchers efter att ha läst C Mores presentation:

“I världsmetropolen New York uppstår nya möten hela tiden och det här är en skildring av några människor som genom dejtingappar och onlineplattformar söker efter kärleken. En varm iakttagelse och ett unikt porträtt av den moderna människan i jakten på lyckan.”

Nätdejting är ett ämne som känns mer aktuellt än någonsin. Särskilt under pandemin har det varit ökat tryck på dejtingsajterna, rapporterar GP. Inget känns mer i sin tid än nätdejting och jag själv har ägnat oräkneliga minuter, timmar, ja kanske till och med dagar med att swipa höger och vänster bland männen där jag befunnit mig.

Forskare vid Standford university har sökt svar på vart kärlekspar vanligtvis träffas. Studien är från 2019, och visar att internet är den mest populära mötesplatsen. 

"Det mest ytliga av vår samtid kommer till sin spets"

900
Foto: C More.

Med den här faktan till grund är det fullt förståeligt att regissören Pacho Velez beslutade sig för att göra en dokumentärfilm om nätdejtingdjungeln. I Searchers möter vi bland annat Arthur (78), Disnie (26), Robert (75), Jon (55), Lily (27), Olivia (23) och Helene (88). Jag blir snabbt förtjust i hur väl man arbetat med inkluderingen av vilka som får synas och höras i filmen. Det är en stor makt man bär på som filmskapare. Här får personer i alla möjliga åldrar, ursprungsnationaliteter och sexuella läggningar ta plats i de intima och nära samtalen. 

Vi får se personernas reaktioner när det swipeas höger och vänster. Det mest ytliga av vår samtid kommer till sin spets, och det blir extra tydligt hur vi dömer, och blir dömda utifrån våra utseenden:

”Nej tack” 

”Han ser ut som en uppumpad Freddie Mercury från Queen”

”Jag passar” 

”Jag kommer aldrig att hitta någon” 

”Wow, hon ser ut som Oprah” 

Samtidigt som nätdejtingen bidrar till en större möjlighet till att träffa fler människor kan fenomenet som sådant leda till att vi blir allt mer utbytbara. Det kan appliceras i en av intervjupersonernas sätt att dejta. I flera år har han gått på olika dejter med kvinnor han träffat online. För att få en samlad bild över den tidigare historiken har han gjort ett kalkylark där han fyller i bland annat ålder, etnicitet och yrke på de kvinnor han träffat. Handlingen upplevs som komisk men samtidigt högst opersonlig.

"Att dejta är ett svårt spel."

Searchers 2021
Foto: C More.

Fotot i Searchers visar närbilder och reaktioner på ansikten. Det varvas med scener på kärleksfulla par och romantiska pianoslingor i lummiga New York miljöer. Vid vissa tillfällen är regissören själv med och diskuterar sin dejtingsituation med sin mamma. Det är personligt, samtidigt som jag lämnas med en känsla av att jag gärna hade velat se något mer. 

Kanske ett socialt experiment? var min första tanke. Men sedan kom jag på att det redan finns gott om sådant content på diverse streamingsajter, där Första dejten, Kärleken flyttar in eller Love is Blind toppar listan.

Searchers är bra för vad den är, likt ett utdrag från tidigare nämnda stycke – “En varm iakttagelse och ett unikt porträtt av den moderna människan i jakten på lyckan.”

Avslutningsvis tycker jag att Arthur levererar det bästa citatet som får bära filmens budskap och helhetsintryck: ”Att dejta är ett svårt spel.” 

VIDARE LÄSNING:

Nya filmer och serier på C More

NÄSTA ARTIKEL