Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Made in Finland (säsong 1)

Made in Finland (säsong 1)

  • 6 x 50 min
  • Drama
  • C More
Emma Nilsson | Recension
23 maj 2022
Emma Nilsson | Recension
23 maj 2022

Nokias historia i en inte så dramatisk dramaserie

"Made in Finland" bjuder på fin skådespelerinsats av Satu Tuuli Karhu, men det räcker inte för att hålla uppe intresset för serien som lider av ett bristande tempo.

  • I rollerna:
    Sampo Sarkola, Oona Airola, Satu Tuuli Karhu, Emil Kihlström m.fl.

Den verklighetsbaserade serien "Made in Finland" handlar om mobiltelefontillverkaren Nokias uppgång och fall. I serien får vi se hur de passionerade och drivna anställda tillsammans skapar ett varumärke som skulle komma att dominera marknaden och hur det småskaliga företaget i den lilla finska staden Salo med tiden växte till att bli världens största mobilleverantör. 

Utdragen handling

Med tanke på hur viktig aktör Nokia varit inom mobilmarknaden och dess beundransvärda framgång följt av dess stora kris, så finns det mycket spännande att berätta om dess historia. Men allt för ofta känns Made in Finland utdragen där berättandet kantas med utfyllnadsscener, exempelvis när en kvinna i Nokias ledning sitter och spelar piano eller när företagets advokat Katarina Tammi och hennes kollega fastnar i ett samtal om vilka skor hon borde ha på sig. Serien hittar sätt att stanna upp på och får svårt att motivera sin avsnittslängd på femtio minuter.

Händelseförloppet hade förmodligen gjort sig bättre i en långfilm eller i kortare avsnitt eftersom att det då hade krävts ett snabbare tempo för att berätta Nokias historia. Även om tempot i handlingen tar sig framåt säsongens slut är det inte tillräckligt för att lyfta engagemanget avsevärt – det känns fortfarande uppenbart att de använder cliffhangers som bete för att locka hela vägen i mål.

Men det finns delar av Made in Finland som är spännande. Bäst är den när ett advokatteam hjälper Nokias anställda att förbereda sig inför kommande förhör i samband med att företaget stäms för patentintrång. Då känns det som att serien hittar ett driv och en tydligare riktning.

Stark prestation lyckas inte hålla uppe intresset

Vi får inte riktigt lära känna karaktärerna som tar plats och de flesta känns opersonliga förutom Satu Tuuli Karhu, som gestaltar Katarina Tammi. Hennes rollprestation är en av de få anmärkningsvärda i serien. Hon lyckas förmedla den passion och det driv som var en av anledningarna till Nokias framgång. Hennes arbetsrelation med kollegan Aki Makkonen (Emil Kihlström) är en av aspekterna jag uppskattar att de lyfter fram och en av de få relationer i serien som känns naturlig. Men trots Satus skådespelarinsats och Katarina och Akis relation tappar jag fokus och intresset för vad som kommer att ske härnäst för Nokia. 

"Made in Finland" säsong 1 finns nu att streama på C More.

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL