LasseMajas detektivbyrå (säsong 2)

LasseMajas detektivbyrå (säsong 2)

 • 6 x 43 min
 • Barn
 • C More
02 december 2021 kl. 19:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tillbaka till Valleby!

De unga detektiverna är tillbaka med nya mysterier och det blir lika underfundigt och charmigt som första säsongen.

 • Regi:
  Ted Kjellsson, Gustaf Åkerblom
 • Manus:
  Josefine Johansson
 • I rollerna:
  Ellen Sarri Littorin, Elis Nyström, Anders Jansson m.fl.

En kan tycka att det finns en gräns på hur mycket man kan nytolka ett verk. En bok blir till en serie, blir till en podd, blir till en spinoff. I fallet med LasseMajas detektivbyrå har det kommit en lång rad med filmatiseringar av den folkkära bokserien och C Mores senaste tappning gör nog ingen besviken.

Grundstoryn är enkel: De två kompisarna Lasse och Maja är den lilla staden Vallebys alldeles egna privatdetektiver som tar sig an allt från försvunna personer och stulna föremål. Men låt dig inte luras av den simpla premissen för fallen de tacklas med är allt annat än enkla. Även den mest ruttade i mysteriegenren kan bli förd bakom ljuset av seriens skickligt uppbyggda gåtor.

I säsong två återvänder vi till Valleby och dess småkufiska karaktärer. Det blir kul, det blir spännande, och framförallt blir det klurigt.

Tillbaka i rollerna ser vi Ellen Sarri Littorin som Maja, Elis Nyström som Lasse och Anders Jansson som stadens polismästare. Varje avsnitt kretsar kring ett fall och den här säsongen får vi bland annat se bokseriens Fängelsemysteriet och Födelsedagsmysteriet komma till liv. 

Manuset är välskrivet och ska inte sopas under mattan som enbart en "barnserie" med dess negativa betoningar. Många barn- och ungdomsserier misslyckas miserabelt när de försöker vara komplexa och oftast skriver de tittaren på näsan ändå. Så är inte fallet med LasseMaja som verkligen håller en gissande fram till slutet.

Det är även uppfriskande att fallen bitvis tacklar seriösa ämnen men med en lättsamt twist. De här barnen stannar inte vid bortsprungna katter, det är ett som är säkert.

Gissande fram till slutet

Fallen är i sig underfundiga, men de förhöjs ytterligare av inflätad humor som garanterat passar flera åldersgrupper. Jag höll utkik efter de skräckinjagande "boomerskämten" om exempelvis den yngre generationens beroende av smartphones, men fann till min lycka genuint roliga karaktärer och förvånansvärt relaterbara skämt.

Det som tar tillbaka lite på storyn överlag är att både fallen och den genomgående handlingen för ofta förlitar sig på kärlek för att skapa djup. Varje avsnitt touchar på kärlek – framförallt hur konstiga vuxna är som komplicerar allt – i någon variant och det blir lite upprepande.

Säsong 2 av "LasseMajas detektivbyrå" är klart sevärd för hela familjen. Det är dessutom juletider även i Valleby så vad kan passa bättre att se på i dessa mörka vintertider?

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL