Kapningen (2023)

Recension: Kapningen (2023)

 • 6 x 45 min
 • Drama
 • C More
03 februari 2023 kl. 18:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Flyg, fara, förväntningar och fördomar

Ett flygplan kommer att sprängas i luften om inte två specifika krav möts – i C Mores "Kapningen" får vi följa utredarna som försöker lösa fallet med en tidspress de aldrig tidigare upplevt.

 • Regi:
  Karin Fahlén
 • Manus:
  MJ Barron
 • I rollerna:
  Liv Mjönes, Jonas Karlsson, Ana Gil de Melo Nascimento m.fl.

"Kapningen" är den fristående uppföljaren till succéserien "Sthlm Rekviem (2018)". Fredrika Bergman (spelad av Liv Mjönes) och Alex Recht (Jonas Karlsson) är tillbaka och denna gången ska de hjälpa till med utredningen i samband med en flygplanskapning. För att göra det hela ännu mer spännande är Alex son, Erik (Adam Lundgren), andrepilot på det kapade planet.

Serien är baserad på Kristina Ohlssons bokserie om Fredrika Bergman och karaktärerna känns välgjorda. Även skådespeleriet är en fröjd att bevittna. Förutom de ovannämnda spelar Ana Gil de Melo Nascimento rollen som SÄPO-agenten Eden Lundell och Zardasht Rad rollen som den bekymrade kaptenen Karim Sassi, på ett trovärdigt sätt.

En serie som tar oss till nya höjder ... och landar lagom tryggt

Spänningen i den här serien ligger inte i om de kommer att klara av att landa planet, utan i hur de kommer att klara av det. Tempot i Kapningen är så pass lugnt att vi känner hur det kommer att sluta, men som tittare vill man ändå fortsätta titta – för man vet inte hur det kommer att gå till.

Resan genom avsnitten i Kapningen känns mycket som lugnet före stormen, som sedan kulminerar i något spännande – men det kunde ha varit ännu mer. Planet i serien är på väg till USA, vilket känns som en precis metafor för serien. Med tanke på att USA är kända för sina storsatsade serier med explosioner känns det som att skaparna av serien kunde ha tagit i lite mer för att få tittaren ännu mer fängslad. Nu är den på väg i den riktningen, men utan att nå fram.

Fördomar och förväntningar

Berättelsen kretsar tidvis kring personers fördomar om varandra. Det är en stor del av spänningen i serien att se vem som har rätt kring sina anklagelser och hur hela historien knyts ihop i slutändan. Även tittarens förväntningar lyfter och sjunker – en hel del twists såg man komma medan några andra kändes nya och intressanta.

Dialogen är en aspekt som hade kunnat finslipas något på sina ställen, men serien är definitivt sevärd med en bra konflikt som lyfter intressanta frågor kring moral och plikt. Betyget landar därför på en stark trea.

"Kapningen" har premiär på C More den 6 februari samt på TV4 och TV4 Play den 20 februari.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL