Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Eden

Eden (2021)

  • 8 x 45 min
  • Drama, Crime
  • C More
Mimi Dahlén | Recension
11 augusti 2021
Mimi Dahlén | Recension
11 augusti 2021

Hypnotiserande utdraget kriminaldrama på C More.

Sol, bad och droger är ledorden i denna lilla staden Eden. Men staden är allt annat än det paradis den utger sig att vara.

  • Skapare:
    Vanessa Gazy
  • I rollerna:
    Sophie Wilde, Bebe Bettencourt, Alexandria Steffensen m.fl.

Någonstans i Australiens djupa bushland ligger staden Eden som har kommit att bli synonymt med spaanläggningar, "hitta dig själv"-läger och allehanda kringstrosande hippies och skumma typer. Miljön är inte alls de mörka, kyliga småstäder eller råa citykärnor som man annars förknippar kriminaldraman med, vilket ger Eden en kontrastrik twist.

Scout (Sophie Wilde) återvänder till sin hemstad under skollovet och återknyter gamla bekantskaper. Men den hon längtat efter allra mest är hennes barndomskompis Hedwig (Bebe Bettencourt), som hon har minst sagt komplicerade känslor för. Allting får dock en hemsk vändning när vännerna hamnar i gräl under en droginfekterad natt och Hedwig försvinner.

Under åtta avsnitt får vi följa med den ödesdigra veckans fortlöpning från flera av karaktärernas synvinklar – sakta nystas det upp vad som egentligen hände den där natten.

LÄS OCKSÅ: Serietips på C More

Serien börjar starkt med ett par engagerande avsnitt som etablerar ett mönster. Varje avsnitt följer en karaktärs roll i staden och i Hedwigs liv före och efter det att hon försvann. Till synes oväsentliga bikaraktärer får bärande roller, vilket komplicerar pusslet på ett sätt många serier misslyckas med.

Dessvärre håller strukturen på avsnitten inte i sig hela serien igenom. Den andra halvan svävar iväg från den etablerade formen och de sista karaktärernas inblickar är lösa, irrelevanta eller enkla ursäkter för att egentligen få följa Scout eller någon annan del av historien som de omöjligen kunnat veta om.

Seriens genomgående svärmiska stil i form av bild och musik är passande för den märkliga staden. Även när karaktärerna inte är drogpåverkade finns det något hypnotiskt med hur slowburn serien utspelas och målas upp, och hur mystisk varje individ är.

Det är något lurt med varenda invånare, vilket håller en på tårna och misstankarna om vad som hänt Hedwig pendlar hela tiden. Så när det gäller själva brottet som serien cirkulerar kring håller den måttet.

Eden
Foto: C More.

Utdragen.

Dessvärre begår "Eden" det vanligaste brottet en serie kan göra: den är för utdragen. På halverad tid hade dramat kunnat packas ihop till ett riktigt spännande mysterium. Just nu sover man sig igenom de sista fyra avsnitten för att de är repetitiva och ibland rent av osammanhängande med vad som har visats innan.

Det finns en del fel som närmast kan beskrivas som lata. Några karaktärer som spelat väsentliga roller försvinner i tomma intet och de kvarblivande karaktärernas beteende är så ologiskt att man undrar hur de kan ha överlevt såhär länge.

Det är som om författarna fått en beställning på åtta avsnitt och försökt fylla ut speltiden samtidigt som de inte riktigt vet hur de ska knyta ihop säcken.

"Eden" är inte dålig på något sätt, men den hade tjänat på en extra runda runt manusbordet. Om den hade lyckats behålla den snygga strukturen och spänningen från de första avsnitten hade den kunnat bli riktigt bra.

LÄS MER: Premiär för Why Women Kill på C More

NÄSTA ARTIKEL