Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Döden i Samarra. Foto: Cmore

Döden i Samarra (2020)

 • 1 tim 30 min
 • Drama, Thriller
 • C More
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
30 december 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
30 december 2020

Politiskt i säsongens tredje Beck.

Den nuvarande säsongen av Beck har bjudit på en hel del spänning och mörker. 2021 startar med säsongens tredje Beck-film. En film som innehåller mer politik och förhör än spänning.

 • Regi:
  Lisa Ohlin
 • Manus:
  Fredrik Agetoft
 • I rollerna:
  Peter Haber, Martin Wallström, Måns Nathanaelson, Jonas Karlsson m.fl

Mitt i centrala Stockholm blir en av kandidaterna till Nobels fredspris brutalt knivmördad en kväll. Offret har precis innan sin död lagt fram bevis för förbjuden krigsföring i Syrien inför två representanter från Haags krigstribunal. Detta får Beckgruppen att misstänka att mordet är ett politiskt sådant.

Ena huvudvittnet är en av representanterna från Haag - Majid. Det visar sig tidigt att Majid har jobbat med Beckgruppens ledare Alex. Något som komplicerar utredningen då vissa kollegor misstänker att hennes privata känslor kan vara i vägen. Samtidigt sätter SÄPO käpparna i hjulen under utredningen och Beckgruppen pressas hårt av chefen Klas Fredén att lösa mordet.

En långdragen och tunn berättelse.

Efter säsongens två första filmer hade jag förvånandsvärt höga förväntningar på tredje Beck-filmen. Första två filmerna har varit både spännande och välskrivna och hållt en mycket hög nivå för att vara Beck. Inledningen av Döden i Samarra lovar gott och det känns länge upplagt för att bli en riktigt intressant och spännande film på nytt. Efter nittio minuter infaller dock en känsla av besvikelse i soffan.

Som sagt så inleds filmen starkt och innehåller delarna för en välskriven och intressant mordgåta. Men i takt med att handlingen rör sig framåt märker jag att detta kommer att bli en berättelse där politik och internationella relationer står i fokus istället för spänning och olösta mordfall. Döden i Samarra är en film där förhören med olika ambassadörer och politiskt aktiva personer avlöser varandra. När vi väl bjuds på spänning är den kortvarig och relativt svag.

En rad starka skådespelarinsatser väger upp en långdragen och tunn berättelse. Olle Sarri som en argsint SÄPO-anställd, Simon Mezher (Kalifat) och Martin Wallström (Mr. Robot) gör alla bra insatser i filmen och gör besvikelsen något enklare att acceptera. Även Peter Haber i sin kamp vid sidan av mordutredningen ger filmen lite mer djup. 

Enligt IMDb kommer säsongens fjärde och sista film i början av februari. Förhoppningsvis blir det en betydligt mer spännande film och en bra avslutning på säsongen. För detta var utan tvekan säsongens lågmärke. En säsong som verkligen är värd bättre än detta och en stark avslutning.

MER LÄSNING: Filmtopp listar årets bästa svenska filmer!

NÄSTA ARTIKEL