Beck: Den förlorade sonen (2021)

Beck: Den förlorade sonen (2021)

 • 1 tim 30 min
 • Drama, Thriller
 • C More
Sebastian Ahokas
04 februari 2021 kl. 19:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stark avslutning av sjunde Becksäsongen.

Så var det dags för omgångens sista Beckfilm. I den fjärde och sista filmen blir det mer mordgåta och infekterade relationer än tidigare under säsongen. En stark avslutning med stor cliffhanger.

 • Regi:
  Lisa Ohlin
 • Manus:
  Stefan Thunberg
 • I rollerna:
  Peter Haber, Martin Wallström, Måns Nathanaelson, Jonas Karlsson m.fl

En dag hittas benbitar från en man i en skog. När polisen letar vidare i området hittas resten av kroppen som visar sig vara Vikor Eklund. Fem år tidigare hade Viktor anmälts försvunnen. Viktors mamma är den kända författaren Cecilia Ekund, som både lyckats tjäna pengar på försvinnandet och lyckats lägga det bakom sig.

Den fem år gamla utredningen hölls av Martin Beck. Men den nuvarande ledaren av utredningen, Alex, tycker att det är något märkligt med Becks gamla arbete. Det är ovanligt tunnt, ställer många frågetecken och liknar inte alls hur han brukar jobba. Vad är det egentligen som hänt Viktor?

"Äntligen en spännande mordgåta"

Det känns på något vis lite vemodigt att skriva säsongens sista Beckrecension. För det har varit en omgång av Beckfilmer som verkligen har överraskat mig positivt. När vi nu kommit till den sista av dessa var mina förväntningar höga på Martin Beck och hans grupp. Efter att ha sett Den förlorade sonen är jag fortsatt glatt överraskad. För detta var faktiskt en mycket bra Beckfilm. Delvis för att vi äntligen fick en ordentlig och spännande mordgåta. Något som jag saknat under säsongen.

Den förlorade sonen bjuder på en mordgåta som är både komplicerad och intressant samtidigt som den lurar tittaren åt alla möjliga vinklar. När vi till slut får reda på lösningen och alla bitar faller på plats kan man konstatera att det är en relativt välskriven film med en klok mordgåta. Det är inte den mest spännande eller välkomponerade mordgåtan, men den har något som har saknats under säsongen.

Samtidigt får vi ta del av ett par infekterade relationer och Martin Becks fortsatta hälsoproblem. Det är med andra ord en film som griper tag om ens intresse på flera olika plan. Från första till sista bildruta, som dessutom ställer flera frågor inför kommande Beckfilmer.

Under säsongen har vi fått stifta bekantskap med ett nytt ansikte i Beckgruppen, nämligen Martin Wallström i rollen som Josef. En roll där Wallström under samtliga filmer har imponerat. Så även i säsongens sista film. När det kommer till imponerande insatser måste jag även nämna Jonas Karlsson som polischef och Jennie Silfverhjelm som Alex Beijer som kanske gör säsongens bästa insatser i Den förlorade sonen. Det lovar gott inför forsättningen för Beckgruppen. Med det sagt finns det tyvärr en hel del betydligt sämre insatser i filmen också, som sänker betyget något.

Lyckligtvis har TV4 redan bekräftat att man kommer att spela in ytterligare fyra Beckfilmer. Och det är bra det. För efter att ha sett Den förlorade sonen är jag mer taggad än någonsin på att få följa arbetet i Beckgruppen.

MER LÄSNING: De bästa filmerna 2021!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL