Tom Holland krigar

Cherry (2021)

 • 2 tim, 22 min
 • Drama
10 mars 2021 kl. 14:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Holland och Bravo imponerar i en i övrigt medioker film.

"Cherry" är baserad på boken med samma namn av Nico Walker. I huvudrollen ser vi Tom Holland och bröderna Russo står för regin. Det låter på pappret som om det hade kunnat vara tal om en ny film i nivå med Avengers, men det här är något helt annat. Filmen, som har premiär på Apple TV+ fredagen den 12 mars, är ett steg åt det mer seriösa hållet för de två regissörsbröderna.

 • Regi:
  Anthony & Joe Russo
 • Manus:
  Angela Russo-Ostot & Jessica Goldberg
 • I rollerna:
  Tom Holland, Ciara Bravo, Jack Reynor m.fl.
Tom Holland i Cherry (2021)
Foto: Apple TV+

Cherry (Tom Holland) möter sin drömtjej Emily (Ciara Bravo) och framtiden ser ljus ut. Det vill säga fram tills Emily säger att hon vill åka iväg och studera i ett par år på annan ort och Cherry går och tar värvning i armén, i rent vredesmod.

Emily bestämmer sig i slutändan för att inte studera, men Cherry får bita i det sura äpplet och åka iväg för att tjäna sitt land. Innan han åker väljer paret att cementera sin kärlek till varandra genom att ingå äktenskap.

När Cherry många månader senare återvänder till USA och Emily är han en helt annan människa. Han lider av PTSD och för att dämpa sin ångest börjar han ta tunga droger, och för att finansiera sitt missbruk rånar han banker på löpande band. Med tiden drar han även med sig sin älskade Emily ner i fördärvet.

Efter att ha regisserat några av de mest populära filmerna om The Avengers har bröderna Anthony och Joe Russo gått över till lite mer seriösa grejer med filmen "Cherry".

På frågan om de klarat övergången bra skulle jag nog svara ”nja”. 

Tom Holland och Ciara Bravo kramas
Foto: Apple TV+

Det är en ganska experimentell skapelse de fått till, men inte på ett häftigt sätt som i t.ex. Natural Born Killers, utan mer på ett spretigt och krystat sätt. Det känns med andra ord som om de ansträngt sig för att försöka göra filmen coolare än vad den egentligen är.

För övrigt tycker jag inte heller storyn fungerar hela vägen igenom. Filmens karaktärer tar det ena obegripliga beslutet efter det andra, som i mina ögon inte är det minsta trovärdiga. Detta gör att jag inte känner någon direkt sympati eller förståelse för dem, vilket i sin tur leder till att jag inte kan engagera mig alls i filmens handling.

Vidare så anser jag att de kunde bemödat sig att spela in de scener där Tom Holland har lite längre hår före scenerna där han har snaggat. De verkar ha gjort tvärtom med tanke på att han har peruk på sig i mer än halva filmen.

Nu har jag ägnat större delen av denna recension till att spy galla över "Cherry", vilket är lite orättvist. Filmen är inte något totalt bottennapp, och det finns trots allt en del ljusglimtar. Skådespeleriet av Holland och Ciara Bravo i huvudrollerna är riktigt bra och personkemin dem emellan likaså. Jag vill även nämna Jack Reynor som gör ett skönt inhopp i en av de mindre rollerna, något han ofta gör bra.

"Cherry" har premiär på Apple TV+ fredagen den 12 mars.

För fler artiklar och recensioner → scrolla vidare!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL