Ett tåg närmar sig i dimman.

Brevfilmen (2021)

 • 1 tim, 21 min
 • Dokumentär
Uppdaterad 17 maj 2021 kl. 12:05 | Publicerad 17 mars 2021 kl. 16:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Stefan Jarl tappar fokus på en enkel men intressant premiss.

Stefan Jarl är kanske mest känd för "Mods-trilogin", men har varit relativt aktiv genom alla år. Det har blivit främst dokumentärer, men även några dramafilmer. Hans senaste alster "Brevfilmen" tillhör den förstnämnda kategorin och har svensk biopremiär fredagen den 19 mars.

 • Regi:
  Stefan Jarl
 • Manus:
  Stefan Jarl
 • I rollerna:
  Stefan Jarl, Jan Myrdal m.fl.

Stefan Jarl och hans vän Carsten bestämmer sig för att påbörja någon form av brevväxling, men istället för att skriva till varandra ska de spela in korta filmer. Strax efter de tagit detta beslut drabbas Carsten dessvärre av cancer, vilket leder till att filmerna från honom uteblir. 

Stefan beslutar sig dock för att fortsätta att skicka filmer till sin vän. I dem berör han allt från naturen och hur den påverkas av kemikalier och oss människor, till samhällets uppbyggnad och olika problem som det innebär.

Stefan Jarl är som bäst när han blir personlig, som i hans magnum opus, "Mods-trilogin". I Brevfilmen får vi visserligen ta del av detta, men tyvärr bara en kort stund i filmens inledning, när Stefan pratar om sin vän Carsten och att denne drabbats av cancer. Det dröjer dessvärre inte länge innan han svävar ut och istället börjar fokusera på vad som är fel i världen. Han fördjupar sig bland annat i hur kemikalier påverkar oss och naturen, samt pratar med en vän om dennes uppväxt som minoritet i Sverige. 

Högläsning med Jan Myrdal. Foto: Folkets Bio

Det är visserligen intressanta ämnen som diskuteras, men det känns som om filmens utsvävningar är lite väl många, vilket får den att lämna det personliga och snarare bli till motsatsen. Lågvattenmärket är en intervju med Jan Myrdal, som i en lång och släpig intervju förklarar socialdemokratins uppbyggnad och hur den baseras på värderingar från Marx, Engels och Robespierre. Säkert superintressant för en statsvetare, men för oss andra: ett sömnpiller.

STREAMA GRATIS DOKUMENTÄRER PÅ FILMTOPP

"Brevfilmen" har i grund och botten en mycket enkel men intressant premiss – en allvarlig sjukdom kommer i vägen för två vänner som vill börja brevväxla i filmformat. Tyvärr tar inte Stefan Jarl vara på denna enkla och intressanta premiss, utan flummar iväg så till den grad att jag inte får något som helst grepp om filmen.

Den börjar lovande, men tappar bort sig själv (och mig) någonstans på vägen.

För fler recensioner och artiklar → scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL