Breaking Surface (2020)

Breaking Surface (2020)

 • 1 tim 35 min
 • Thriller
Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 22:19 | Publicerad 12 februari 2020 kl. 20:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Emotionell smocka."

"Breaking Surface" är något så unikt som ett svenskt överlevnadsdrama – under vatten. En tajt high concept-film som publiken borde kasta sig efter.

 • Regi:
  Joachim Hedén
 • Manus:
  Joachim Hedén
 • I rollerna:
  Moa Gammel, Madeleine Martin m.fl.
Moa Gammel och Madeleine Martin i "Breaking Surface" (2020).
Moa Gammel i "Breaking Surface" (2020). Foto: Nordisk Film.

Syskonen Ida och Tuva träffas för att dyka tillsammans i Nordfjorden där de växte upp. Men deras traditionsenliga aktivitet vänds plötsligt upp och ner av en olycka, som försätter Tuva i en kritisk sits på havets botten. Kan Ida få loss henne till ytan innan syret tar slut?  

Den svenska biopubliken har alltid varit bortskämd med starka draman, men något svältfödda när det kommer till spänningsfilm. Därför är det underbart när Joachim Hedéns intensiva överlevnadsdrama Breaking Surface dundrar in på bioduken. 

Under premiärgalan i Göteborg dröjer det bara sekunder innan jag fängslas av den kraftfulla ljudbilden. Så här vältande har den kanske aldrig varit på Bio Roy

Fortsättningsvis är Breaking Surface ett bevis på de underverk ljudmixen kan göra. Det räcker med en plötslig smäll för att publiken ska hoppa till och hållas på helspänn.

Men, det är förstås inte bara den audiella ångvälten som greppar tag i mig. Från plot till produktion är Breaking Surface ursnygg. Och det känns att skaparna haft en tydlig bild av hur de velat gestalta detta, för svensk film, unika projekt. 

Som trailern låter oss veta är Idas och Tuvas begränsade syre filmens dramaturgiska motor. Men jag älskar att Hedén inte stannar där, utan också väver in dykarsjukan som en motståndare. Denna obehagliga fara hade kunnat väljas bort, som i hajskräckisen 47 Meters Down, men används här för att försvåra Idas förutsättningar att rädda Tuva. Ett tajt och genomarbetat manus som inte tar några genvägar. 

Moa Gammel och Madeleine Martin bildar en stark frontduo som övertygar i deras karaktärers syskonrelation. Framförallt får Moa Gammel skina när Ida förlorar kontrollen i kampen om att rädda sin syster. 

När dramat trappas upp och det ser som mörkast ut för våra dykare hör jag folk i salongen pusta av emotionell dränering – men det är säkert en god halvtimme kvar. 

Med "Breaking Surface" har Joachim Hedén och hans team gett svensk filmindustri en vass genrefilm. En sann popcornrulle. Kort och gott en emotionell smocka. Som bör upplevas på bio. 

Missa inte vår lista på de bästa svenska filmerna 2020!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL