Boy from Heaven (2022)

Boy from Heaven (2022)

  • Drama, Thriller
Axel Diedrichs
16 november 2022 kl. 17:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fenomenal Fares Fares i Tarik Salehs nya komplotthriller

Sveriges Oscarsbidrag "Boy from Heaven" är lika snygg och stämningsfull som välspelad, och har precis tillräckligt med spänning för att ta helheten i mål.

  • I rollerna:
    Fares Fares, Tawfeek Barhom, Makram Khoury m.fl.

Efter succéfilmen "The Nile Hilton Incident" är manusförfattaren och regissören Tarik Saleh tillbaka med sin nästa politiska noir-rulle. Boy from Heaven må ha en konventionell grundidé – där en mordkomplott går att spåra hela vägen upp till politiska makthavare – men genom att placera storyn inuti en unik arena förvandlas upplevelsen till någonting som känns eget. En briljant Fares Fares i rollen som tvivelaktig säkerhetspolis gör det hela än mer sevärt. 

I handlingens centrum står Adam (Tawfeek Barhom), sonen till en fiskare som erbjuds den få förunnade möjligheten att studera vid det berömda Al-Azhar-universitetet i Kairo, som också är sunniislams mest inflytelserika centrum. Men väl på plats dröjer det inte länge innan hans studier kastas omkull av mordet på universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar. När Adam också kontaktas av en säkerhetspolis vid namn Ibrahim (Fares Fares) som vill att han ska ta reda på vad som hänt, blir han en ofrivillig bricka i maktkampen mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

Efter att ha sett "Boy from Heaven" känns det naturligt att den väljs som Sveriges Oscarsbidrag. Förutom att beröra aktuella ämnen som radikal religion och korrupta myndigheter håller den genomgående hög hantverksmässig klass. Den gör också en sömlös genremässig resa, från att öppna som en slags coming of age-story om en ung man som hamnar snett när han tacklar livet på en ny skola, och där han vill bemästra sina kunskaper om islam, men utvecklas till något större. En dagsljus noir med spionkänsla och storskaliga insatser.

Boy from Heaven (2022)
Foto: TriArt.

Obekväm spänning

Även om det finns många intryck av Boy from Heaven att sortera håller den oss på banan med sin obekväma spänning, där vi ständigt känner att någonting är på gång utan att riktigt veta vad. Denna känsla som vi inte är allt för bortskämda med på film förs bäst över till oss genom Ibrahim, ständigt övertygande spelad av en vacker Fares Fares i sin begynnande kagge. 

Framåt slutet hade jag önskat mer upptrappning, och desperation hos huvudkaraktärerna, där Adam gärna hade fått utsättas för större fara när han springer sina ärenden åt Ibrahim. Men spänningen och Fares Fares engagerar precis tillräckligt för att ta filmen i mål. 2018 vann både Tarik Saleh och Fares Fares pris på Guldbaggegalan. Det skulle inte förvåna mig om samma duo gör det även i år.

"Boy from Heaven" har biopremiär den 18 november.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL