Bergman Island (2021)

Bergman Island (2021)

 • 1 tim 52 min
 • Drama
Eric Diedrichs
Uppdaterad 29 september 2021 kl. 20:09 | Publicerad 28 september 2021 kl. 15:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sommarnattens utdragna leende

Några veckor efter HBO:s Bergmanserie "Scenes from a Marriage" är det dags för "Bergman Island" att nå biograferna. Filmtopps Bergmanexpert Eric Diedrichs roas mer åt den franska filmskaparen Mia Hansen-Løves hängivna nörderi än dramat i sig.

 • Regi:
  Mia Hansen-Løve
 • Manus:
  Mia Hansen-Løve
 • I rollerna:
  Vicky Krieps, Mia Wasikowska, Tim Roth m.fl.

Två internationella Bergmanhyllningar under en och samma höst, nyp mig! Det var med höga förväntningar jag slog mig ner i biostolen för att ta del av den franske regissören Mia Hansen-Løves kritikerhyllade film om ett regissörspar under Bergmanveckan på Fårö. Att filmen dessutom är självbiografisk och inspirerad av hennes tid på sagda ö tillsammans med Olivier Assayas sporrade intresset ytterligare.

Løves alter ego spelas av Vicky Krieps (Phantom Thread) och Assayas av veteranen Tim Roth. Filmen inleds med deras resa till ett av Bergmans hus och från färjan till slutdestinationen uppfylls jag av en pirrande känsla. Krieps verkar också dela min entusiasm över att få se sängen från Scener ur ett äktenskap. Även om hon, fullt förståeligt, är orolig över att dela den med sin partner.

MER LÄSNING:

Vad som sedan följer kan beskrivas som en hangout-film i metakostym. Vicky och Tim snackar Bergman med folk, exempelvis dyker Stig Björkman och underbara Anki Larsson upp (ett fint farväl till den avlidna skådespelerskan som briljerat i TV-rutan sedan 1985). Medan vissa talar med kärlek om konstnären Bergman pekar andra ut hans brister som förälder.

Joel Spira håller också en rolig monolog om vilken "jävla fegis" Ingmar var som fick magsår av att bli inkallad till den svenska, neutrala militären under andra världskriget. Som du förstår är detta en film för de som redan är bekanta med regissören. Det prövas till och med solbrillor lika Bibi Anderssons i Persona.

En film i filmen

Bergman Island
Mia Wasikowska ger järnet till "The Winner Takes it All" i en av filmens bästa scener. Foto: TriArt.

Under sin tid på ön arbetar både Krieps och Roth på varsitt filmmanus. Fyrtio minuter in blir hennes manus en "film i filmen" med Mia Wasikowska i huvudrollen – vi förstår att denna historia är ännu en pusselbit i Mia Hansen Løves liv. Under den resterande speltiden slängs vi mellan huvudhistorien och den som lever i Krieps arbetsbok. Det är ett ganska friskt begrepp, men det tilltalar mig mer på pappret. Wasikowska är som alltid fenomenal men hennes motspelare Anders Danielsen Lie lyckas inte övertyga. Resultatet är något så uttråkande som haltande kemi.

Vicky är också osäker på om hennes filmmanus verkligen borde bli film och nej, det borde det inte, men jag är glad att Mia Hansen-Løve lät oss ta del av detta filmiska experiment. Även om det är lite väl utdraget emellanåt.

Att varken remaken av Scener ur ett äktenskap eller Bergman Island når de högre betygen gör ingenting, låt oss bara mysa i demonregissörens skugga ett tag.

Bergman Island har svensk biopremiär den 1 oktober.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL