Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Foto: Universal Pictures

Beast (2022)

 • 1 tim 32 min
 • Thriller
Sebastian Hansson
Sebastian Hansson | Recension
14 augusti 2022
Sebastian Hansson
Sebastian Hansson | Recension
14 augusti 2022

Vill du åka på safari med Idris Elba och ett vrålilsket lejon?

Klaustrofobisk kattskräck blandas med trassliga familjerelationer i thrillern "Beast". Sebastian har spenderat 90 minuter med Idris Elba och har det ganska trivsamt trots en förutsägbar berättelse.

 • Regi:
  Baltasar Kormákur
 • Manus:
  Ryan Engle
 • I rollerna:
  Idris Elba, Iyana Halley, Leah Sava Jeffries, Sharlto Copley m.fl.

Islänningen Baltasar Kormákur ger sig av till motsatta sidan av planeten, närmare bestämt Sydafrika, i sin senaste film Beast. På resan har han med sig Idris Elba, District 9-kändisen Sharlto Copley och ett sjuhelsikes ilsket datoranimerad lejon.

Ramberättelsen kretsar kring en trasig familj där Idris Elba spelar familjefadern Nate som försöker lappa ihop relationen med sina två tonårsdöttrar som efter moderns bortgång har haft det kärvt. De återvänder till den bortgångna moderns hemby i Sydafrika där Nates gamle kompis Martin (Sharlto Copley) möter upp dem för att anordna lite härlig familjetid på savannen. Ganska snabbt spårar safarituren ur när ett ilsket lejon attackerar och sätter familjerelationerna på spel. Det är en klassisk berättelse som setts otaliga gånger på vita duken och tyvärr bjuder filmer under sina 90 minuter inte på några överraskningar på den fronten.

Tydliga paralleller till Hajen

En stor del av historien utspelar sig i den jeep som karaktärerna söker tillflykt till och paralleller till Spielbergs Hajen blir tydliga. Här gäller det att överleva och överlista vilddjuret som går bananas i mörkret. Tack och lov skildras inte lejonet som enbart ett hänsynslöst vidunder utan problematiken kopplat till tjuvskytte motiverar lejonets attacker. Lejonet kanske har givits lite väl gudomlig överlevnadsförmåga för att det ska kännas helt trovärdigt men i en film vars stora syfte är att skapa spänning fungerar det.

Beast är en tight regisserad film på knappt 90 minuter. Karaktärsbyggnad sker till viss del på bekostnad för spänningen men Kormákur lyckas leverera sanslöst snygga actionscener som på sant Alfonso Cuarón-manér sällan avbryts av klipp. Fotot är närgånget, intimt och kameran vet alltid var den ska vara för att fånga spektaklet på bästa sätt. Övriga visuella aspekter som specialeffekter är top notch (Narnias Aslan framstår som en datoranimerad docka i jämförelse med lejonet i Beast) och miljöerna och scenografin osar hög kvalitet. 

Enkel och snygg underhållning

Även om karaktärsutvecklingen mest tycks ske på rutin har samtliga skådisar god kemi och familjerelation känns trovärdig, även om den är förutsägbar. Det är också trivsamt att karaktärerna i de flesta fall beter sig på en ovanligt smart sätt för att vara en spänningsthriller. Några enstaka drömsekvenser kopplade till den döda modern har slängts in för att ge något emotionellt djup åt Idris Elbas karaktär, men de utforskas inte tillräckligt för att de ska kännas meningsfulla. Filmen går i mål utan att riktigt ta tillvara på dem.

Sammanfattningsvis är Beast enkel underhållning paketerad på ett välgjort och tekniskt snyggt sätt.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL