The Afterparty. Foto: Apple TV+

The Afterparty (säsong 1)

  • 8 x 35 min
  • Komedi, krim
  • Apple TV+
Sebastian Ahokas
28 januari 2022 kl. 10:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Humoristisk och välskriven mordgåta

En stor rappare dör på en fest efter en skolåterträff. Alla på efterfesten är misstänkta och alla har sina motiv för att mörda rapparen. Men vem har egentligen gjort det?

  • Skapare:
    Chris Miller, Phil Lord
  • I rollerna:
    Ben Schwartz, Ike Barinholtz, Sam Richardson, Dave Franco, Kelvin Yu m.fl

Alla som någon gång har varit på en skolåterträff vet att dessa brukar komma med en hel del tankar och känslor. Vissa vill visa hur långt man kommit efter skoltiden, någon vill hämnas för något som hände i skolan och någon ville inte lämna skoltiden alls. När en high school har återträff efter femton är det precis dessa känslor som bubblar upp hos alla före detta klasskamrater. 

Skolans stora kändis är rappstjärnan Xavier (Dave Franco). Efter återträffen bestämmer han sig för att bjuda över ett gäng skol- och klasskamrater till sitt stora lyxhus för en efterfest. Några timmar in hittas han död på stranden nedanför huset. Polisen misstänker snabbt att han blivit mördad. Alla på efterfesten blir misstänkta för mordet. Det blir detektiv Danners (Tiffany Haddish) uppdrag att förhöra alla och höra deras berättelse om kvällen för att avslöja vem som mördade Xavier.

Lyckas både vara rolig och spännande, samtidigt

Att försöka göra en mordgåta rolig och spännande samtidigt låter nästan som ett omöjligt uppdrag. Men genierna bakom serien, Phil Lord och Christopher Miller (Spider-Man: Into the Spider-Verse, Last man on Earth) lyckas med det omöjliga och gör det med bravur. The Afterparty är en serie, som efter ett svagt premiäravsnitt, är svår att slita sig från och ständigt får en att vilja se mer. En väldigt plöjvänlig serie.

Alla avsnitt tar upp en ny vinkel av mordkvällen med ett nytt perspektiv. Dessutom är avsnitten i form av olika filmgenrer beroende på vilket perspektiv berättaren har från kvällen. Det gör att det aldrig blir särskilt upprepande eller långtråkigt, utan serien lyckas ständigt överraska och lämna oss undrande. Därför är det extra irriterande att Apple bara släppte sju av åtta avsnitt till oss recensenter. Vem som är mördaren är omöjligt att veta och kommer troligtvis komma som en stor överraskning, precis som allt annat i serien. 

Det hela blir bara bättre när många av seriens välbekanta skådespelare agerar på sina yttersta nivåer. Ben Schwartz, Ike Barinholtz och Dave Franco är bara några av alla vassa skådespelare i serien som bjuder på flera skratt med sin komiska tajming.

Humorn i serien är för det mesta rapp, smart och välskriven. Men den är samtidigt opretentiös och serien försöker aldrig vara något den inte är, nämligen en seriös mordgåta. Det finns hela tiden en viss lättsamhet och alltid ett skratt som väntar. Även när det är som mest spännande eller dramatiskt. Till och med seriens mest oseriösa scener lyckas överraskande bra och jag kommer på mig själv med att skratta åt en duell om vem som pissar hårdast.

The Afterparty är en serie som verkligen är underhållande, på flera olika plan. Den lyckas både vara riktigt kul och bjuda på en spännande mordgåta. Även om skämten ibland blir lite överdrivna så blir det aldrig för mycket. Tyvärr släpps bara tre avsnitt på premiärdagen, men jag kan nästan lova att du kommer vilja se fortsättningen.

The Afterparty finns nu att streama på Apple TV+.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL