Recension: Shrinking (säsong 1)

Shrinking (säsong 1)

  • 10 x 30 min
  • Komedi
  • Apple TV+
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 16:01 | Publicerad 23 januari 2023 kl. 16:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Underhållande med vår tids främste gråtande clown

På fredag är det premiär för “Shrinking” på Apple TV+ med bland andra Jason Segel och Harrison Ford i rollerna. Filmtopps Eric Diedrichs tycker att den är en klart sevärd komedi från “Ted Lasso”-skaparen Bill Lawrence.

  • Skapare:
    Brett Goldstein, Bill Lawrence, Jason Segel
  • I rollerna:
    Jason Segel, Harrison Ford, Jessica Williams, Christa Miller m.fl.

Jag tror att jag pratar för många när jag säger att Jason Segel är något av en dold favorit. Komikern, som har bjudit på skratt och tårar sedan kultfavoriten Freaks and Geeks (1999-2000), är helt enkelt ruggigt skicklig på att spela på våra känslosträngar.

Visst, flera av filmerna har varit långt ifrån bra. Och så har vi missbruksåren när han började se ut som Matthew Perry i den sjätte säsongen av Vänner. Men i det stora hela har han alltid levererat, snabb med att blotta sin underliggande svärta. Han är vår tids främste gråtande clown.

Psykolog med raka rör

I sin nya TV-serie Shrinking har han  tillsammans med Ted Lasso-duon Bill Lawrence och Brett Goldstein skapat en trevlig komedi om en deprimerad psykolog nära det stora sammanbrottet. Men istället för att klappa ihop under sina patienters ändlösa utläggningar, bestämmer han sig för att göra nåt helt nytt – att bli en sorts psykolog-vigilante som kör med raka rör och exponerar sina klienter för vad som tynger dem.

Jason Segel spelar givetvis psykologen och med sig har han Harrison Ford som någon sorts psykolog-mäster och komediennen Jessica Williams som sin kollega. När de får höra om hans nya metoder blir de, fullt rimligt, förskräckta. Samtidigt verkar de faktiskt ge resultat. Åtminstone till en början.

Recension: Shrinking (säsong 1)
Foto: Apple TV+.

Scrubs-stjärnan skiner som nyfiken granne

Upplägget är som klippt och skuret för Jason Segel, som tar vara på chansen att aktivera våra skrattmuskler för att sedan överraska med en emotionell uppercut. Han ser ut att stortrivas i Harrison Fords sällskap, som vad jag förstår påbörjade arbetet med Shrinking innan han gjorde TV-debut i 1923.

Harrison Fords grusnäve till röst i alla ära – favoriten i birollsstallet är Christa Miller (främst känd från Scrubs), som spelar klyschan “den nyfikne grannen” med bravur. Rollen kommer misstänksamt naturligt för henne, jag tycker lite synd om hennes riktiga grannar.

Shrinking är en bingevänlig och trevlig serie, men personligen saknar jag lite mer edge, Det blir helt enkelt lite för mysigt emellanåt. Allt löser sig liksom hela tiden lite för fint. Förhoppningsvis utvecklar man konceptet något i en andra säsong. Komediserie brukar trots allt bli bättre med tidens gång.

"Shrinking" har premiär den 27 januari på Apple TV+

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL