Recension: Platonic (säsong 1)

Recension: Platonic (säsong 1)

  • 10 x 30 min
  • Komedi
  • Apple TV+
Eric Diedrichs
13 maj 2023 kl. 16:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rejält underhållande om platonisk vänskap

Senare i maj är det premiär för komediserien "Platonic" med Seth Rogen och Rose Byrne på Apple TV+. Filmtopps Eric Diedrichs hoppas genast på en ny säsong.

  • Skapare:
    Francesca Delbanco, Nicholas Stoller
  • I rollerna:
    Seth Rogen, Rose Byrne, Luke Macfarlane, Carla Gallo m.fl.

Kan kvinnor och män vara vänner? Alltså helt platoniskt utan att något kuckelimuckande kommer i vägen? Frågan ställdes som bekant i När Harry träffade Sally… (1989) och där blev väl svaret som bäst ett "nja". I Francesca Delbancos och Nicholas Stollers komediserie Platonic är det dags att lyfta frågan igen, denna gången med Seth Rogen och Rose Byrne i rollerna.

Seth Rogen och Rose Byrne i Platonic.
Rose Byrne och Seth Rogen i Platonic. Foto: Apple TV+

Seth Rogen som "brewmaster" på småskaligt bryggeri

De spelar Will och Sylvia och är två gamla kompisar som inte har träffats på länge. Livet har helt enkelt kommit emellan, inte minst för Sylvia som numera är tvåbarnsmamma. Will, däremot, är väl som han alltid har varit. Bara äldre och med en ny titel – brewmaster på ett småskaligt bryggeri. Living that hipster dream.

När Sylvia får nys om att Will har separerat bestämmer hon sig för att sträcka ut en hand till sin gamle vän. Det hela slutar med en ganska så stökig natt, inte minst för Sylvia som behöver möta fasen med att vara uppe längre än tio, men de bestämmer sig för att träffas igen. Och igen. Snart är de lika nära varandra som förr, något som till och med Sylvias väldigt lugna snubbe Charlie (Luke Macfarlane) börjar tycka är oroväckande. Men ta det lugnt, Charlie-Boy, här är det platonism som gäller!

Seth Rogen och Rose Byrne i Platonic
Foto: Apple TV+

Som en smarrig lager med exotisk humle

Vanligtvis hade så klart Wills och Sylvias relation utvecklats till att vara något mer än vänskaplig, men så är alltså inte fallet här. Istället för att snurra in sig i ett trött relationstränsk väljer Platonic att fokusera på humorn hela vägen. Givetvis finns här några fina scener osv – det är inte lika hänsynslöst som i Seinfeld – men helhetskänslan är ändå förvånansvärt uppfriskande. Lite som en smarrig lager med någon exotisk humle. Sedan skadar det inte att Seth Rogen och Rose Byrne har sån träffsäker kemi. Den komiska timing sitter som en smäck.

För alla oss som suktar efter en välgjord och framförallt rolig komediserie utan allt gulligull så är Platonic helt enkelt perfekt. Se den så att jag får en till säsong, tack.

"Platonic" har premiär på Apple TV+ den 24 maj.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL