Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ewan McGregor & Ethan Hawke: "Brittisk press gör allt till hundskit"

Recension: Raymond & Ray (2022)

 • 1 tim 45 min
 • Drama, Komedi
 • Apple TV+
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
21 oktober 2022
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
21 oktober 2022

Bitterljuvt och underhållande om två halvbröder

Snart är det premiär för "Raymond & Ray" på med Ethan Hawke och Ewan McGregor som två halvbröder. Filmtopps Eric Diedrichs tycker de gör ett lysande jobb.

 • Regi:
  Rodrigo Garcia
 • Manus:
  Rodrigo Garcia
 • I rollerna:
  Ewan McGregor, Ethan Hawke, Sophie Okonedo, Maribel Verdú m.fl.

I dagens streamingera är det märkligt sällsynt med en stjärnfrontad och välgjord dramakomedi för vuxna – den typen av "mellanfilm" som förr gjordes på löpande band existerar knappt längre. Just därför är det extra kul att Apple TV+ faktiskt ser till att fylla det tomrummet med Raymond & Ray.

I regi av Rodrigo Garcia (The Sopranos, Six Feet Under, Nio liv) ser vi här Ethan Hawke och Ewan McGregor som två, olycka halvbröder. De har inte träffats på länge, men när deras tyrann till pappa dör träffas återförenas de för att arrangera en rätt märklig begravning. Pappans sista önskan var nämligen inte bara att de skulle gräva hans grav, utan de finns en hel del psykologiska knytnävsslag nedprintade i sitt testamentet. Det blir ett perfekt tillfälle för dem att ta itu med sina issues – både med honom och varandra. Samtidigt får de i möten med faderns bekanta lära känna honom i ett helt nytt sken.

Raymond and Ray
Ewan McGregor och Ethan Hawke i "Raymond & Ray". Foto: Apple TV+.

Förstklassigt skådespel

Vem av dem som är Raymond eller Ray kommer jag inte ihåg, vilket faktiskt är en del av poängen. Pappan bestämde deras snarlika namn eftersom han ändå inte brydde sig om att lära sig dem. Istället kallade han dem lite vad han fick feeling för. Föga förvånande bjuder både Hawke och McGregor på förstklassigt skådespel, de är trots allt som klippt och skurna för att spela halvbröder. Inte bara för att det finns en viss fysisk likhet, de andas samma energi och lust.

Rodrigo Garcia, som även har skrivit filmens manus, är son till nobelprisvinnaren Gabriel Garcia Marquez. Det är en insiktsfull och filosofisk, men ändå lättillgänglig historia han har knåpat ihop fylld med svart komik. Pappans fruktansvärda beteende har ärrat bröderna på olika sätt. Medan Hawke spelar en nykter alkoholist, är McGregors karaktär kuvad och försiktig med ett underliggande oidipuskomplex. Låt oss hoppas för Rodrigo Garcias skull att berättelsen inte är självbiografisk.

Raymond & Ray
Vondie Curtis-Hall och Ethan Hawke. Foto: Apple TV+.

Ingen film för den otålige

I övriga roller ser vi Oscarsnominerade Sophie Okonedo som pappans sjuksköterska och den alltid lika träffsäkra Maribel Verdú som hans älskarinna och slutliga livspartner. Vi har även Vondie Curtis-Hall som en underbar, glammig pastor.

Jag hade mycket trevligt när jag såg den här filmen, som sakta men säkert lunkar fram till det stora slutcrescendot – själva gravsättningen. Ha inte bråttom när du ser den, är mitt tips.

"Raymond & Ray" finns nu att streama på Apple TV+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL