Recension: Palm Royale (säsong 1) – Ricky Martin som småpantad klubbarbetare

Recension: Palm Royale (säsong 1) – Ricky Martin som småpantad klubbarbetare

  • 10 x 50 min
  • Komedi
  • Apple TV+
Eric Diedrichs
20 mars 2024 kl. 20:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skulle du kunna bluffa dig hela vägen upp till toppen?

I dag är det premiär för komediserien "Palm Royale" på Apple TV+. Kristen Wiig gör allt vad hon kan för att klättra i den sociala eliten.

  • Skapare:
    Abe Sylvia
  • I rollerna:
    Kristen Wiig, Laura Dern, Ricky Martin, Josh Lucas, Carol Burnett, Allison Janney m.fl.

Med omdiskuterade Saltburn i backspegeln kommer nu en ny satir om de rikas liv – och människorna som skoningslöst tänker bli en del av det. Medan Saltburn är vulgär och effektsökande, är Palm Royale mysig och charmig. Båda är ursnygga såklart – den ena på en brittisk herrgård år 2006 och den andra i Floridas lyxigaste strandklubb på 60-talet. Saltburn är läcker på ett närmast ironiskt sätt, Palm Royale på fullt allvar.

Kristen Wiig spelar Maxime Simmons, en ambitiös kvinna med ett enda mål i säte – att säkra sin plats i den oerhört exklusiva societetsklubben Palm Beach. Kosta vad det kosta vill. Och kostar gör det. Pengar och energi såväl som värdighet. Men Maxime tänker inte sluta förrän hon har svindlat sig hela vägen upp till toppen.

En strategisk catfight

Serien är skapad av Abe Sylvia, som tidigare har legat bakom framgångar som The Affair, Nurse Jackie och Oscarsbelönade, men i slutändan mediokra, The Eyes of Tammy Faye. Utöver Wiig har han fått med sig skådespelare som Josh Lucas, Laura Dern, Allison Janney, Carol Burnett och, lite mer oväntade, Ricky Martin i rollen som en lagom pantad klubbarbetare. Living la Vida Loca-sångaren är helt klart godkänd i sin prestation, men bäst är, kanske inte helt förvånande, Kristen Wiig.

På sätt och vis är det kanske den Oscarsnominerade skådespelerskans allra bästa roll. Hon är förvisso alltid bra, men här får hon spela på ett sätt som vi inte riktigt är helt vana vid. Hon är rolig, energisk, dramatisk och totalt hänsynslös. Roligast blir det. när hon ska konfrontera Allison Janneys societetsdam. En strategisk catfight där det gäller att hela tiden försöka lista ut sin motståndares nästa drag.

Laura Dern som lyxhippe

Det är också roligt varje gång Laura Derns lyxhippe är med. Hon har minsann "avsagt sig" Palm Beach av moraliska själ, men bor likväl kvar och lever loppan, mediterar med andra hippies och försöker vara någon feministisk guru. Även hon bjuder på en sida av sitt skådespel vi inte riktigt sett förut.

Problemet är bara att det ganska snabbt känns långrandigt. Hur snygga 60-talskläder som än flashar förbi, hur bra skådespelarna än är, så blir det aldrig riktigt involverande. Bra, men inte minnesvärt.

"Palm Royale" har premiär på Apple TV+ i dag.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL