Recension: Luck

Luck (2022)

  • 1 tim 37 min
  • Äventyr, Komedi
  • Apple TV+
Eric Diedrichs
03 augusti 2022 kl. 15:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Roligt äventyr om tur och otur

Den 5 augusti är det premiär för stjärnspäckade familjefilm "Luck" på Apple TV+. Filmtopps Eric Diedrichs roas av den höga igenkänningsfaktorn.

  • Regi:
    Peggy Holmes
  • I rollerna:
    Eva Noblezada, Simon Pegg, Whoopi Goldberg, Jane Fonda m.fl.

Vad är egentligen tur och otur? Kan ett föremål vara lyckobringande? Varför tycks vissa människor vara födda under någon makaber, hemlig otursritual medan andra verkar ha ständigt flyt? Vi har nog alla grubblat över dessa frågor med jämna mellanrum, men frågan är om någon har gjort det med en lika stor budget som Apple.

Luck
Foto: Apple TV+.

En svart katt med flax

I bolagets senaste film Luck får vi bekanta oss med 18-åriga Sam, som definitivt tillhör den typen av människor som är stöpta i otur. Uppvuxen på ett barnhem blev hon aldrig adopterad och nu ska hon klara sig själv i den stora världen. Men det är inte bara mackorna som landar med pålägget neråt utan precis allt hon gör.

En dag möter hon en talande, svart katt som, till skillnad från vad man kan tro, har ett gudabenådat flax. Fram tills den tappar ett mynt med en fyrklöver som Sam plockar upp. Plötsligt lyckas hon med allt. Precis allt. Men detta blir bara startskottet på en resa som tar henne till en magisk plats där troll och pysslingar försöker hitta balansen mellan tur och otur och portionera ut rätt mängd av varje till oss människor.

Luck
Hollywoodstjärnan Jane Fonda spelar lyckobesatt drake. Foto: Apple TV+.

Två Oscarsvinnare i rollerna

Med skådespelare som Simon Pegg och Oscarsvinnarna Whoopi Goldberg och Jane Fonda i rollerna har Peggy Holmes långfilm varit långt ifrån gratis. Dessutom är animationerna vackra och för tankarna till Pixar framför DreamWorks, likaså själva konceptet. Det är lite som en blandning mellan Monsters Inc. och valfri familjefilm där huvudrollen ska göra båda en fysisk resa och själslig, gärna på jakt efter något föremål som mest är till för att driva handlingen framåt.

Den inledande halvtimmen av Luck är utmärkt, men ju mer vi får bekanta oss med den magiska tur-och-otursvärlden desto mer generiskt blir berättandet. Samtidigt bjuds det på flera skratt och en final som är helt klart godkänd. Några fler varv i författarstugan och filmen hade kunnat nå upp till de höga betygen.

Luck har premiär den 5 augusti på Apple TV+.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL