Jane Fonda hyllar Greta Thunberg i Filmtopp-intervju

Jane Fonda hyllar Greta Thunberg i Filmtopp-intervju

Eric Diedrichs
Uppdaterad 21 juli 2022 kl. 09:07 | Publicerad 20 juli 2022 kl. 18:07

Diskuterar tur, otur och klimathotet

I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs delar Hollywoodstjärnan Jane Fonda med sig av sin beundran för Greta Thunberg.

Jane Fonda, 84, är en av de sista ikoniska filmstjärnorna från Hollywoods storhetstid. Under karriären har hon tilldelats två Oscars och nominerats för ytterligare fem. Hon har arbetat med giganter som Marlon Brando, Robert Redford, Katharine Hepburn, Jason Robards, Lee Marvin, Michael Caine, Faye Dunaway, George Kennedy, Brigitte Bardot, Bruce Dern, Donald Sutherland, Elizabeth Taylor, Jon Voight, James Caan, Jack Lemon, Lily Tomlin, Dolly Parton och många, många fler.

– Raring, du har inte hört någonting än, jag skulle kunna berätta historier du aldrig skulle tro på, säger Jane Fonda skämtsamt när hennes arbete med Kathrine Hepburn kommer på tal.

Jane Fonda
Jane Fonda i "Grace and Frankie". Foto: Netflix.

Arresterades fyra gånger under ett och samma år

Jane Fonda har också varit politiskt aktiv och stöttat Svarta Pantrarna och Amerikas ursprungsbefolkning, rest till krigsdrabbade Nordvietnam för att protestera mot Vietnamkriget och blev svartlistad i Hollywood. Hon var en tidig hälsprofet med 22 träningsvideos (varav den första är 1900-talets mest sålda VHS), har slagit flera slag för feminist- och HBTQ-frågor och under 2019 blivit arresterad fyra gånger för sin klimataktivism.

Nu är hon aktuell med filmen Luck på Apple TV+, en animerad film som diskuterar förhållandet mellan tur och otur – en fråga Jane Fonda har grubblat mycket på under åren. 

Jane Fonda i Luck
I "Luck" spelar Jane Fonda en drake som är besatt av tur och skyr otur. Foto: Apple TV+.

Greta Thunberg är det perfekta exemplet

– Jag hade turen att födas privilegierad, säger Jane Fonda till Filmtopp. Jag har gynnats av att vara vit och berömd. Jag har alltid jobbat, men min far var skådespelare [Henry Fonda, en av sin generations största stjärnor] så jag har aldrig varit fattig. Du kan kalla det tur, men någon sade en gång att tur är när förberedelse möter möjlighet. För vissa människor kommer möjligheten, men de vet inte hur de ska greppa den och skapa tur av den. På ett sätt, medan du går igenom livet, måste du jobba med dig själv och förbereda dig på att dra nytta av möjligheten när den väl kommer. Jag har gjort det. Jag har haft mycket otur, men jag har arbetat hårt med att lära mig av den, att växa med den och att vara redo att göra det mesta av tillfällena. Och jag fortsätter att göra så. Jag fortsätter att göra mig själv till någon som kan se det goda i situationer och lära av dem.

Hon fortsätter:

– Låt mig ge dig ett exempel från ditt eget land. Greta Thunberg, den unga klimataktivisten som verkligen väckte världen för klimatkrisen. Greta Thunberg är på autismspektrumet, vilket hon pratar om väldigt öppet. Och det är ingen bra sak, jag menar det adderar en svårighet i någons liv, men hon kallar sin autism för sin superkraft. Hon har, genom sin intelligens och sitt intresse för vetenskap, lyckats att använda sin "oturliga" autism och göra den till något extremt kraftfullt. Det är det faktum att hon är autistisk som fick mig att tro henne när hon sa "Om vi förstod vad som händer, skulle ingen göra något annat än att försöka klura ut hur vi stoppar den katastrof som kommer". Så för mig är hon det perfekta exemplet på att nyttja något "dåligt" och vända det till något väldigt kraftfullt och  bra.

Jane Fonda
Jane Fonda i "Grace and Frankie". Foto: Netflix.

Vill att folk ska vakna upp

Att klimatkrisen är ett brinnande ämne för Jane Fonda gör hon tydligt vid flera tillfällen under intervjun. Hon skämtar lite allvarsamt om en inspelningen hon nyligen har gjort i Italien under kokande temperaturer och att hela världen snart kommer att vara lika outhärdlig. På frågan om vad hon helst önskar sig lyfter hon fram klimatkrisen igen:

– Vad jag vill göra allra mest är att få folk att vakna upp för klimatkrisen så att de kräver att våra ledare gör det som behöver göras. Att de slutar använda fossila bränslen, kol, olja och gas som förstör jordklotet. Det är det viktigaste vi behöver göra nu.

Sett till din långa karriär, finns det några filmer du själv är extra glad i men som du tycker inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar? Finns det några dolda Jane Fonda-guldkorn?

– [Tänker efter länge] Det finns en film jag gjorde för TV, jag vann en Emmy för den. Den är så vacker, den heter The Dollmaker, det är en av mina favoritkaraktärer som jag någonsin spelat. Jag önskar att den på något vis kunde komma ut igen och bli sedd av fler.

Med det tackar vi Jane Fonda för pratstunden. Luck har premiär på Apple TV+ den 5 augusti.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL