Josephine Bornebusch regisserar ny satsning på Apple TV+

Bad Sisters (säsong 1)

  • 10 x 58 min
  • Thriller, Komedi
  • Apple TV+
Sebastian Ahokas
19 augusti 2022 kl. 21:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Fem systrar vill döda fruktansvärd make

Josephine Bornebusch är en av regissörerna bakom serien "Bad Sisters". En mörk thrillerkomedi som kretsar kring fem systrar som fått nog när det kommer till en make som gör livet riktigt pissigt, för att prata rak svenska.

  • Skapare:
    Sharon Horgan
  • I rollerna:
    Anne-Marie Duff, Claes Bang, Eva Birthistle, Eve Hewson, m.fl

Gavery-systrarna har sedan föräldrarnas död varit fem systrar som står varandra mycket nära, stöttar varandra i allt och som skulle göra vad som helst för varandra. Systern Grace (Anne-Marie Duff) har länge varit tillsammans med John Paul (Claes Bang), en genomrutten person som systrarna själva kallar för "The Prick". Serien börjar med att The Prick ligger död i en kista, med fullskalig erektion. På pappret dog han i en olyckshändelse, men mycket tyder på att hans död inte alls var lika slumpartad som man först trott.

Två försäkringsutredare misstänker att något inte står rätt till när de i samband med utdelningen av John Pauls feta livförsäkring börjar utreda vad som faktiskt hänt honom. Utredningen tvingar systrarna att komma varandra ännu närmare, gömma eventuella spår och hålla tyst om det hela. Lyckligtvis får vi tittare flera tillbakablickar under säsongens tio avsnitt för att få reda på vad som låg bakom att det till slut blev som det blev.

Mörk komediserie med bra tempo och handling

"Bad Sisters" kategoriseras som en komediserie och det med all rätt. För den är stundtals väldigt rolig. Men den som ska titta på serien måste också ha med sig att den har ett väldigt mörker och under perioder kan vara rätt jobbig att titta på, till stor del på grund av sitt tema med våld i hemmet och en make som verkligen är genomond och som gör livet minst sagt jobbigt för sin fru.

Med det sagt är denna mörka komedi som sagt väldigt rolig, men kan även vara jobbig att se på för vissa tittare. Hur som helst: gillar du mörk komedi är detta en serie som du helt enkelt inte får missa. Så bra och välskriven är nämligen serien som bygger på den belgiska succéserien The Out-Laws av Malin-Sarah Gozin, serie som vissa recensenter kallade den mörkaste komedin någonsin.

Det dröjer inte många minuter innan första skrattet kommer. Därefter är det bara full rulle som gäller i en serie som genomgående har bra tempo och aldrig känns långsam eller tröttsam. Alltid är det någon ny vändning, kul händelse eller intressant sidospår som håller den levande. Att vi hela tiden bjuds på tillbakablickar gör att man längtar efter att få se mer om bakgrunden och hur systrarnas försök att döda The Prick misslyckas. Man förstår verkligen att de vill göra sig av med honom och sympatiserar med de älskvärda syskonen, samtidigt som ens avsky mot The Prick bara ökar och ökar.

Det är också just systrarna som gör serien så bra och sevärd. Deras kemi, olika egenskaper och villkorslösa kärlek är verkligen fängslande. Samtidigt är deras rappa irländska kommentarer alltid underhållande. Skådespelarna som spelar dem gör det också mycket bra. Däremot känns The Prick lite väl överdriven i sin ondska och har egentligen bara dåliga sidor. Vi förstår att systrarna inte gillar honom, men ibland blir han faktiskt lite väl mycket. Denna enkelhet är egentligen enda seriens enda negativa aspekt.

"Bad sisters" är en serie som har allt och som för det mesta lyckas rakt igenom. Dess välskrivna och rappa manus, intressanta karaktärer och mycket roliga mörka humor gör serien till ännu en mycket sevärd produktion på Apple TV+. Att Bornebusch dessutom haft ett finger med i spelet gör det hela bara roligare.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL