Recension: Franklin (2024) – Michael Douglas briljerar

Recension: Franklin (2024) – Michael Douglas briljerar

  • 8 x 50 min
  • Drama, Biografi
  • Apple TV+
Johan Samuelsson Krantz
10 april 2024 kl. 22:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Möt en av USA:s grundare, geniet Benjamin Franklin, i en ny historieskildring

Utforska historiens intrigspel när Franklin navigerar genom Frankrikes kungliga kretsar för att vinna stöd till den amerikanska frihetskampen.

  • Skapare:
    Kirk Ellis
  • I rollerna:
    Michael Douglas, Noah Jupe, Marc Duret, Ludivine Sagnier, Thibault de Montalembert m.fl.

"Franklin" är en dramatisk miniserie som skildrar en av USA:s grundfäders gärning – Benjamin Franklins centrala betydelse för den franska interventionen i det amerikanska frihetskriget. Med Michael Douglas i huvudrollen som Benjamin Franklin och en ensemble av talangfulla skådespelare som Noah Jupe, Marc Duret, Ludivine Sagnier och Thibault de Montalembert, levererar serien en gripande skildring av en av historiens mest inflytelserika personligheter.

Handlingen tar sin början när Benjamin Franklin, följt av sin sonson Temple Franklin, reser till Frankrike i syfte att övertyga fransmännen att ansluta sig till den amerikanska sidan under kriget. Men resan blir mer än bara politisk, den blir även en pedagogisk och moralisk lektion, vilket speglar dåtidens krav på unga gentlemän.

Recension: Franklin (2024) – Michael Douglas briljerar
Foto: Apple TV+

"Franklin" är en extremt välgjord och påkostad produktion som tar tittarna med på en historiskt fängslande resa genom 1700-talets Frankrike. Serien utforskar Benjamins Franklins övertygelsekampanj där han använder olika strategier och mänskliga kontakter, exempelvis genom förevändningen av sin sonsons "gentlemannautbildning". Allt för att komma nära och lyckas övertyga den franska kungen och andra prominenta adelsmän att stödja den amerikanska saken. 

Hans relation till sin egen sonson blir också en central del av berättelsen, och den komplexa dynamiken mellan dem kastar ljus över både personliga och politiska aspekter av historien.

Att lyckas komma nära kungen – briljant schackliknelse

En av seriens styrkor är dess förmåga att tydligt porträttera Benjamin Franklin som en mångfacetterad individ med många intressen och färdigheter. Utöver hans politiska skicklighet visar serien också Franklins passion för schack. Detta visar sig vara en oväntad men effektiv färdighet för att på ett långsiktigt och strategiskt sätt närma sig kungen.

Genom att betona sådana små detaljer lyckas Franklin ge en djupgående och engagerande bild av en av USA:s stora förgrundsgestalter.

Recension: Franklin (2024) – Michael Douglas briljerar
Foto: Apple TV+

Skådespelarinsatserna är imponerande och varje roll gestaltas med trovärdighet och väl avvägd känslomässig nyans. Michael Douglas briljerar som Benjamin Franklin. Han var en mycket intelligent person och Douglas lyckas förmedla både detta och hans karisma på ett övertygande sätt.

Noah Jupes prestation som Temple Franklin är också värd att framhålla, och båda lyckas fånga den komplicerade relationen mellan farfar och sonson på ett gripande sätt.

En historiskt relevant och välgjord miniserie

Sammanfattningsvis är Franklin en fascinerande och välgjord miniserie som inte bara underhåller utan även ger en djupare förståelse för en av USA:s mest betydelsefulla figurer. Franklin är välgjord, engagerande och utspelar sig i en otrolig historisk kuliss. Serien är mer än väl värd att se för alla som är intresserade av historia, politik och mänskliga relationer. 

"Franklin" har premiär på Apple TV+ den 12 april.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL