Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Poster till The Expanse, säsong 6. Foto: Amazon Prime

The Expanse (säsong 6)

  • Science Fiction
  • Amazon Prime
Andreas Ziegler | Recension
10 december 2021
Andreas Ziegler | Recension
10 december 2021

Jäktat avsked av science fiction-favorit

I sista säsongen av "The Expanse" får vi se upplösningen av konflikterna mellan de olika faktionerna. Dessvärre är det ett jäktat avsked, som känns rumphugget och lämnar ett par lösa trådar efter sig.

  • Skapare:
    Mark Fergus & Hawk Ostby
  • I rollerna:
    Steven Strait, Dominique Tipper, Weh Chatham, Nadine Nicole, Keon Alexander, Shohreh Aghdashloo m.fl.

Spänningarna tilltar i solsystemet när The Free Navy, ledd av Marco Inaros (Keon Alexander) tar ett allt hårdare grepp om det resursrika bältet. Jorden och Mars är allierade mot hotet, men det visar sig lättare sagt än gjort att bemöta den sluge Inaros taktiker. Som vanligt är The Rocinante och hennes besättning i händelsernas centrum.

En science fiction-favorit

Jag har sett fram mot varje ny säsong av "The Expanse "ända sedan jag såg första säsongen, som blandade film noir och science fiction med filosofiska funderingar kring mänsklighetens destruktiva beteende. Allt var så noggrant och nästan varsamt uppbyggt. Konflikter utvecklades i lagom takt och avbröts emellanåt av nagelbitande spänning.

Dessvärre känns den sjätte säsongen väldigt jäktad. På grund av pandemin har den sista säsongen av The Expanse endast sex avsnitt. Det går att göra en bra säsong på så pass få avsnitt, men då måste också tempot vara högre och svängarna snävare. I och med att serien avslutas i vad som motsvarar den sjätte boken av totalt nio böcker, känns slutet rumphugget.

Under säsongen får vi följa ett par barn på planeten Laconia, som är central för de sista tre böckerna. Denna storyline lämnas helt oupplöst. Jag, som har läst böckerna, vet vilka de två barnen är och vad de har för roll i berättelsen. I och med att det inte kommer några fler säsonger av serien, känns det dock bara som bortslösad tid att följa dessa barn.

Ljummet återseende av besättningen

Besättningen på The Rocinante, med James Holden (Steven Strait) i spetsen har lite för lite att göra under den sista säsongen av The Expanse
Besättningen på The Rocinante, med James Holden (Steven Strait) i spetsen har lite för lite att göra under den sista säsongen av The Expanse

Det känns dessutom lite som att The Rocinante inte har så mycket att göra under större delen av säsongen. Självklart är de där när det väl gäller, men jag är ändå besviken. Det läggs mest tid på att utforska de trauman som Clarissa Mao (Nadine Nicole) har gått igenom. Detta är välskrivna scener och Nicole är en duktig skådespelare. Men jag bryr mig, ärligt talat, inte så mycket om Clarissa Mao. Jag vill se Holden (Steven Strait) fatta ett galet beslut som visar sig vara det enda rätta. Jag vill se Naomi (Dominique Tipper) sätta ord på de känslor som många i serien har. Jag vill se Amos (Wes Chatham) fullkomligt förgöra sina fiender. Vi får visserligen lite av allt detta, men jag känner mig ändå snuvad på konfekten. 

Somliga viktiga säckar knyts dock ihop. I första säsongen var läget spänt mellan de tre falangerna, bestående av Jorden, Mars och bältet. Sedan dess har det hänt mycket, flera väpnade konflikter har slutat blodigt. Den stora filosofiska frågan i The Expanse har alltid varit om mänskligheten är inkapabel till att leva under fredliga förhållanden. Den frågan känns det som att vi får någon sorts svar på i alla fall.

Är detta verkligen slutet av The Expanse?

"The Expanse" är aldrig en dålig serie. Men tidigare säsongen har satt ribban högt. Och den sista säsongen klarar ärligt talat inte av att ta sig över den. Dessutom känns den halvfärdig. Med det sagt, skulle jag inte alls ha något emot en sjunde säsong eller en film, där det kreativa teamet inte är bakbundna av en pandemi.

Den sjätte och sista säsongen av The Expanse finns nu att streama på Amazon Prime Video.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL