Kolla in Post Malone, Connor McGregor och Jake Gyllenhaal i nya Road House

Recension: Road House (2024) – en nyversion som underhåller

 • 1 tim 54 min
 • Action, Thriller
 • Amazon Prime
Nathalie Leth
14 mars 2024 kl. 20:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jake Gyllenhaal tar över Dalton-stafettpinnen från Patrick Swayze

Filmtopps Nathalie Leth har sett nyversionen av 80-talsrullen "Road House", denna gången med Jake Gyllenhaal i huvudrollen, och den är mer eller mindre vad hon väntade sig – underhållande!

 • Regi:
  Doug Liman
 • Manus:
  Anthony Bagarozzi, Chuck Mondry
 • I rollerna:
  Jake Gyllenhaal, Conor McGregor, Daniela Melchior, Austin Post m.fl.

"Road House" är remaken av den gamla 80-talsdängan med Patrick Swayze i huvudrollen. Denna gången ser vi istället Jake Gyllenhaal i rollen som den muskulösa gåvan till mänskligheten, dörrvakten Dalton. Kan Jake städa bort skurkarna ur baren lika bra som vår avlidne kung?

TIPS: Andreas hyllar Road House (1989)

Recension: Road House (2024) – en nyversion som underhåller
Foto: Prime Video.

"En hyllning till filmerna vi växte upp med"

Jag tror vem som helst kan se att ett ståtligt skepp har fått oväntade vindar i sitt segel och fått skutan att helt byta kurs. Nu menar jag såklart inte visionen av vad Road House en gång var, utan vad Jake Gyllenhaal en gång var. Denna ”method actor” med fler lager än Peter och Freddes gyllene lökar i Tulpanmysteriet låg en gång på en nivå som få kunde drömma om att uppnå.

Enda sedan 2021, då han var röstskådespelare i Spirit: Vild och fri, har mina förhoppningar om att få se min drömprins, så som han är i Nightcrawler, sakteligen dalat. Det enda som kan reparera mitt brustna lilla hjärta är att jag antar att han måste ha jäkligt roligt!

Och "Road House" är en rolig film!

Dialogen är allt som oftast skrattframkallande, och då menar jag inte det som något negativt. Den relativt okända Arturo Castro (The Menu) var gissningsvis tänkt som en irriterande ”sidekick” av något slag, lite som hjärnblödningen till människa som Jake Johnson är i The Mummy (2017). Men han är så rar och charmig och hans skämt är något jag kom att längta efter under filmens gång.

Vi vet redan alla att det här aldrig skulle bli något ”Oscar bait”. Men vad filmen ger oss kanske är snäppet finare än så. Road House är i sitt sätt att vara en ”campy” 80-talsrulle en hyllning till filmerna vi växte upp med. Älskade du Road House-originalet som liten så lär du även bli lite varm i blodpumpen av denna nya version då den på många vis efterliknar gamla action-filmer, bara med en lagom modern touch för att föra oss in i nutiden.

"Road House" gör precis vad som hela tiden var målet, att göra mig road. Mer än så var aldrig vad jag förväntade mig för det var aldrig filmens intentioner. När eftertexterna rullar så skakar vi hand och skiljs åt som goda vänner. Den ena av oss drar mot solnedgången och den andra sitter kvar med ett nöjt leende på läpparna.

"Road House" har premiär på Prime Video den 21 mars.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL