Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Lindy (Kate Beckinsale) slår på liggande man i filmen Jolt. Foto: Amazon Prime

Jolt (2021)

 • 1 tim 31 min
 • Action, Komedi
 • Amazon Prime
Andreas Ziegler | Recension
22 juli 2021
Andreas Ziegler | Recension
22 juli 2021

Kul koncept som glöms bort efter 30 minuter

Jolt handlar om en kvinna med kort stubin och dålig impulskontroll. Det är ett rätt kul koncept, som dessvärre verkar ha glömts efter 30 minuter.

 • Regi:
  Tanya Wexler
 • Manus:
  Scott Wascha
 • I rollerna:
  Kate Beckinsale, Jai Courtney, Stanley Tucci, Bobby Cannavale, Leverne Cox m. fl.

Lindy (Kate Beckinsale) föddes med för höga nivåer av kortisol. Detta gör att hon (enligt filmens logik) har kort stubin och dålig impulskontroll. Det gör henne även starkare och snabbare än vanliga människor. När någon nära henne mördas, bestämmer hon sig för att hitta mördaren.

Grundkonceptet glöms bort

Det är ett rätt kul koncept som filmen bygger på. Filmen inleds med ett montage där vi får följa Lindy under uppväxten, där vi får se henne spöa skiten ur, ja, typ alla. Det ska inte mycket till för att få henne att tappa kontrollen. En oförskämd servitris eller en kille som tar för mycket utrymme på tunnelbanan är allt som krävs för att hon ska få ett våldsamt utbrott. Det är lite som att se Michael Douglas karaktär från Falling Down uppskruvad till elva.

Saken är den att efter trettio minuter, när något som skulle ha gjort vem som helst väldigt upprörd händer, verkar det som att filmmakarna har glömt bort sitt eget koncept. Istället för irritabel blir Lindy helt plötsligt klämkäck i sitt sökande efter mördaren. Och då var det jag som blev irriterad.

Manuset är för det mesta banalt. Det känns som att det är skrivet av någon som sett väldigt många actionfilmer, men inte riktigt förstått vad som gör en actionfilm bra. Det hjälper inte att regissören, Tanya Wexler, siktar på en komisk ton, men misslyckas i alla sekvenser med dialog. Stanley Tucci är den enda duktiga skådespelaren i Jolt. Han lyckas krama ett par intressanta droppar ur det banala manuset och den taffliga regin. Resten av skådespelarna är medelmåttor. Kate Beckinsale är nog mest känd för Pearl Harbor och Underworld, som verkligen belyser hur lite talang hon har. Hon är bättre i Jolt. Inte för att det säger särskilt mycket.

Actionsekvenserna är behållningen

Foto: Amazon Prime.
Foto: Amazon Prime.

Wexler lyckas bättre med actionsekvenserna, som är filmens behållning. För det är kul att se Lindy möta personer som underskattar henne, varpå hon spöar skiten ur dem.

Jag tror att folk som gillar actionrökare kommer att gilla "Jolt", som bjuder på action i ungefär 90 minuter. De som vill ha lite intelligens med sin action, som tror att filmen kommer utforska konceptet med kort stubin och dålig impulskontroll, kommer bli besvikna. Jag tycker ni ska se Falling Down istället, om ni inte sett den.

Scrolla vidare för fler recensioner eller spana in vår lista med nya och bra actionfilmer.

NÄSTA ARTIKEL