Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
I care a lot. Foto: Amazon Prime

I Care a Lot (2020)

 • 1 tim 58 min
 • Komedi, Thriller
 • Amazon Prime
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
14 maj 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
14 maj 2021

Rosamund Pike i cynisk och mörk komedi.

I den mörka komedin "I Care a Lot" spelar Rosamund Pike huvudrollen som förmyndaren Marla, som lurar äldre på pengar. Allt går som planerat tills hon en dag försöker blåsa helt fel pensionär.

 • Regi:
  J Blakeson
 • Manus:
  J Blakeson
 • I rollerna:
  Rosamund Pike, Peter Dinklage, Dianne Wiest, Eiza González m.fl

När en person i USA är inkapabel att ta hand om sig själv kan tingsrätten utse en förmyndare och använda förvaltarskap som tvångsåtgärd. Detta är något som förmyndaren Marla (Rosamund Pike) och hennes flickvän Fran (Eiza González) satt i system för att mer eller mindre dränerar pensionärer på pengar.

Deras system är vattentätt och välplanerat – tills Marla en dag riktar in sig på Jennifer Peterson (Dianne Wiest).

Det visar sig snabbt vara ett ödesdigert misstag eftersom Jennifer inte är så oskyddad och ensam som Marla först trott. Situationen utvecklar sig till en kamp på liv och död, där Marla tvingas stå emot flertalet farliga människor som gör allt för att få Jennifer fri från hennes förmyndarskap.

MER LÄSNING: Amazon Prime – bästa filmerna och serierna 2021

I Care a Lot
Foto: Amazon Prime Video

Jag bryr mig till slut inte särskilt mycket.

Inledningsvis är den mörka komedifilmen riktigt bra och det ser länge ut att bli något alldeles extra. Jag bryr mig till en början verkligen om filmen och dess till synes intressanta karaktärer. Handlingen lovar gott och manuset känns intressant.

Men ungefär halvvägs in i filmen är det något som händer och till slut bryr jag mig inte lika mycket. Filmen tappar greppet, börjar spåra ut och blir i slutändan allt annat än den film jag förväntade mig. Tyvärr på ett dåligt vis.

Dessutom är inte filmens karaktärer så intressanta eller sympatiska som jag till en början trott. Förutom huvudkaraktären Marla känns karaktärerna oförskämt platta och de saknar till stor grad personlighetsutveckling i filmen.

Peter Dinklage lyckas då och då få sin maffiaboss-liknande karaktär att fånga mitt intresse och mina sympatier, men annars består filmen tyvärr av en skara relativt oengagerade karaktärer.

I Care a Lot
Foto: Amazon Prime Video

För den som sett filmen "Gone Girl" med Rosamund Pike och Ben Affleck vet hur isande kall och näst intill obehaglig Pike kan vara. I I Care a Lot är hon minst lika iskall och kylig i sin oerhört cyniska karaktär Marla – på ett bra vis alltså.

RECENSION: Gone Girl (2014)

Att hon prisades med en Golden Globe för sin insats i filmen är fullt förståeligt. Stundtals är det hon som bär filmen på sina axlar och hon är filmens absolut största ljuspunkt när den långsamt tappar sitt fotfäste och mitt intresse.

"I Care a Lot" är upplagd för att vara en riktigt bra och underhållande komedifilm, med sitt mörker och lovande handling. Dessvärre lyckas filmens regissör J Blakeson inte riktigt ta vara på möjligheterna. Trots att Rosamund Pike briljerar i sin roll funkar det inte att låta en ensam person bära filmen. Speciellt inte när den tappar riktning och mitt intresse. Jag bryr mig helt enkelt inte lika mycket som Marla.

NÄSTA ARTIKEL