Gone Girl

Gone Girl (2014)

 • 2 tim 25 min
 • Thriller
Axel Diedrichs
03 december 2019 kl. 11:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gone Girl - en thriller som låter dig vara detektiven

Filmen är baserad på Gillian Flynns roman "Gone Girl" (2012) och det är även Flynn som skrivit filmmanuset.

 • Regi:
  David Fincher
 • Manus:
  Gillian Flynn
 • I rollerna:
  Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, m.fl.
Ben Affleck i David Finchers thrillerfilm Gone Girl
Ben Affleck i en scen i Gone Girl. Foto: 20th Century Fox.

När hustrun Amy plötsligt försvinner blir händelsen viral och maken Nick hamnar i centrum. Men hans liv blir till en mardröm när media börja misstänka att Nick kan ha något med Amys försvinnande att göra.

När storyn utvecklas får vi följa tillbakablickar från Amy (Rosamund Pike) och Nicks (Ben Affleck) förhållande som berättas genom hennes dagbok; första träffen, kyssen och friandet o.s.v.

I "Gone Girl" finns ingen superdetektiv som hittar alla svar.

I det här fallet är det du som är detektiven. Det finns bokstavligt talat ledtrådar du får fundera och reflektera över. Ständigt letade jag efter motiv eller icke-motiv som kan utpeka Nick skyldig eller oskyldig. En berättarteknik jag tycker är oerhört underhållande.

När jag reflekterar över regissören David Finchers underjordiska miljöer, utforskar han dem även i Gone Girl. Utanför husdörren hos ett gift förortspar verkar allt tipptopp. Men innanför dyker det dystra upp och vi förstår snabbt att Amy och Nick var ett väldigt olyckligt par. Temat i filmen är hemligheter och i Gone Girl diskuteras de inom äktenskapet. Vad tjänar du på att ha hemligheter? Är det mer rätt att vara ärlig? Hur väl känner du din partner? Vad tycker din partner egentligen om dig?

TIPS: IndieWire rankar David Finchers bästa filmer - från sämst till bäst

Temat diskuteras även mellan den enskilde och omvärlden. Har du samma möjlighet att berätta en hård sanning som en lätt sanning för allmänheten? I Gone Girl får vi genom Nick se en vanlig människa plötsligt bli världskänd och hur denne anpassar sig för att hantera den stora publiken.

Gone Girl är jämn och underhållande rakt igenom. Rosamund Pike som Amy är perfekt och hon är mest utmanande i filmen. Ben Affleck är också väldigt bra, fast Nick är en karaktär som saknar vassa kanter och uttrycker sig smalare än Amy.

Som ett XL-fan av David Fincher tycker jag tyvärr att Gone Girl, till skillnad från många av hans filmer, saknar ett par oförglömliga, magiska scener. Gone Girl hade behövt den knuffen för att bli något alldeles extra.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL