Recension: Bullshit (2024) – mc-krig i Danmark på 80-talet

Recension: Bullshit (2024) – mc-krig i Danmark på 80-talet

  • 6 x 45 min
  • Drama
  • Amazon Prime
Karna Mahoney
Uppdaterad 19 april 2024 kl. 15:04 | Publicerad 18 april 2024 kl. 12:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alba August i danskt mc-krig

Den danska serien "Bullshit" med bland andra den svenska stjärnan Alba August i en av huvudrollerna, har premiär på Prime Video den 19 april.

  • Skapare:
    Milad Alami, Bo Hr. Hansen, Molly Malene Stensgaard
  • I rollerna:
    Marco Ilsø, Alba August m.fl.

Häng med i den komplexa vardagen av mc-krig på 80-talet

Den nya Prime Video-serien Bullshit är baserad på boken Bullshit – historien om en familj, skriven av Camilla Stockmann och Janus Køster-Rasmussen. Serien berättar historien om det första stora mc-kriget i Danmark och utspelar sig under perioden 1977–1984.

Pia (Alba August) är på jakt efter frihet och gemenskap när hon träffar Henning (Marco Ilsø) i Christiania som även han har liknande drömmar. Tittarna får följa parets till en början stormiga kärlekshistoria som med tiden utvecklas till att bli mörkare och en allt mer destruktiv verklighet.

Serien handlar om människor som vill utmana samhällets regler och inte rätta in sig i normativa led. Vi får se hur långt över gränsen vissa människor är villiga att gå efter strävan om någonting annat. 

Recension: Bullshit (2024) – mc-krig i Danmark på 80-talet
Foto: Søren Nagel/Prime Video.

Tydliga stilval

"Bullshit" har gjort väldigt tydliga filmiska stilval. Bland annat så är det ett blekt ljus över bilden som ska förmedla den dova känslan av dåtid som serien befinner sig i. Även att scenerna är filmade med hjälp av en handkamera gör att tittarna får hänga med i allt som händer. Att filma med handkamera kan i vissa fall innebära att fotot blir skakig eller att bilden är någon sekund sen med att hänga med in i nästa händelse.

Det positiva med att filma med handkamera i just den här serien är att tittarna får hänga med på all action på ett intimt sätt och det känns som att man själv är delaktig i scenerna. Det är som att kameran fångar scenerna på samma sätt som ens egna ögon hade följt ett händelseförlopp som sker framför en. 

Recension: Bullshit (2024) – mc-krig i Danmark på 80-talet
Foto: Søren Nagel/Prime Video.

Relevanta karaktärer

Likt hur skaparna av serien har gjort tydliga stilval har det även gjorts val för att presentera serien som relevant för den tid den ska företräda. Jag som inte tidigare kände till historien om det första stora mc-kriget i Danmark föreställde mig snarare att mc-gäng bestående av medelålders män med mustasch och läderväst (tänk Sons of Anarchy). Men så ser det ju inte alltid ut och serien visar istället en annan typ av ungdomsgäng.

Till en början ifrågasatte jag trovärdigheten av att så pass unga killar har så pass allvarliga konflikter med andra gäng att det slutar med dödligt utfall flera gånger om. Men det är väl klart att det kan vara så – det finns ingen åldersgräns på våld tyvärr. Däremot känns karaktärerna som trovärdiga rebeller som vill vända sig från samhällets normer och välja sin egen bana i livet, vilket är i linje med vad serien handlar om. 

"Bullshit" släpps på Prime Video den 19 april 2024. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL