Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
A Quiet Place 2 (2021)

A Quiet Place 2 (2021)

 • 1 tim 37 min
 • Skräck, Äventyr
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
11 juni 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
11 juni 2021

Läcker ljudbild och en rejäl krutmorsa.

Sisådär ett år försenad är nu uppföljaren till skräcksuccén "A Quiet Place" här. Filmtopps recensent roas av resultatet och ser fram emot en tredje film.

 • Regi:
  John Krasinski
 • Manus:
  John Krasinski, Scott Beck, Bryan Woods
 • I rollerna:
  Emily Blunt, Millicent Simmonds, Cillian Murphy m.fl.

I skräckfavoriten Alien kan ingen höra dig skrika, i A Quiet Place-filmerna får ingen höra dig skrika. Ett gnyst räcker för att de ohyggliga varelserna ska komma och ta dig. Det är en grym värld, det är en tyst värld och det är absolut ingen värld denna recensent skulle vilja leva i – åtminstone inte utanför biografens trygga värld – men med popcorn som sällskap blir A Quiet Place 2 en rätt så mysig upplevelse. Trots monster. Trots usla människor. Trots den utbredda misären.

 
 

Som det så ofta är när det kommer till skräck, är A Quiet Place 2 allra bäst i första halvan. Det hela inleds med en urläcker vinjett där vi får följa familjen under dagen människan slungades ner i näringskedjan. Här experimenteras det för fullt med ljudbilden och särskilt imponerande är hur avsaknaden av ljud används för att skapa förståelse för den döva dottern Regan. Folk springer och flyr, bilar kastas som om de vore bouleklot men Regan kan endast uppfatta det hon ser. Samtidigt visar sig hennes handikapp vara en potentiell superkraft.

Välspelad underhållning.

När förtexterna rullat fortsätter vi där den första filmen tog slut. Regan och familj, frontad av krutmorsan Evelyn (Emily Blunt), lämnar sin hårt drabbade gård för att finna en ny trygg plats. Där stöter de på Emmett (Cillian Murphy) som motvilligt låter dem komma in i hans hemliga krypin (en gammal värmeugn i en övergiven fabrik). Men snart stiger temperaturen och ett nytt äventyr påbörjas där Emmett och Regan ställs i fokus.

I det stora hela är A Quiet Place 2 en klart godkänd uppföljare till en hyllad originalfilm. Historien tillför egentligen ingenting till den värld som redan presenterats och det blir inte heller särskilt läskigt, men det är underhållande och ofta väldigt spännande. Emily Blunt är helt underbar med sin hagelbössa och Millicent Simmonds har stark närvaro i insats som Regan.

 
 

Min gissning är att vi snart kommer att få se en tredje film. Om så är fallet måste John Krasinski se till att utveckla konceptet lite till – och helst inte bara plocka fler idéer från The Last of Us.

För mer läsning, spana in vår lista med årets bästa filmer!

NÄSTA ARTIKEL