Här är Filip och Fredriks nya film – då har den biopremiär

Wikingsson om Den sista resan: ”Vi gör film när vi har något att berätta”

Emil Oscar Rasmussen
24 januari 2024 kl. 12:01

Fredrik Wikingssons ord om den nya dokumentärfilmen

I mars är det premiär för dokumentärfilmen "Den sista resan", där Fredrik Wikingsson och Filip Hammar tar med Lars Hammar till Frankrike för att väcka livsglädjen i honom igen.

Radarparet Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är mest kända för sina många framgångsrika tv-program, men duon ligger också bakom några framgångsrika filmer. Dokumentären Filip och Fredrik presenterar: Trevligt folk (2015) följdes upp av spelfilmen Tårtgeneralen (2018) och nu, hela sex år senare, är det dags för nästa projekt, dokumentärfilmen Den sista resan.

Livet som pensionär har inte riktigt blivit som Lars Hammar hade tänkt sig. Istället för att njuta av livet till fullo har han blivit passiv och livsglädjen har sinat avsevärt. För att blåsa nytt liv i den bestämmer sig Filip och Fredrik för att ta med Lars på en bilresa till landet han älskar mest, Frankrike.

Den sista resan var en av de svenska filmerna som lyftes fram under Svenska Filminstitutets och Film&TV-Producenteras presentation av vårens svenska filmpremiärer. Fredrik Wikingsson var på plats för att prata om filmen.

Wikingsson om Den sista resan: ”Vi gör film när vi har något att berätta”
Foto: Nordisk Film.

Fredrik Wikingsson om Den sista resan: ”Vi gör film när vi har något att berätta”

Filip och Fredrik har varit framgångsrika med sina två tidigare långfilmsprojekt. Trots det är Den sista resan "bara" duons tredje långfilm på nästan tio år. Ett medvetet val, menar Fredrik Wikingsson när han får frågan om just det när Den sista resan har presenterats som en av vårens svenska filmer.

– Vi gör film när vi har något att berätta, så är det. Och då tyckte vi att vi hade det den här gången, och vi har tyckt det de andra gångerna också.

Med Den sista resan beskriver Wikingsson ett projekt där de kan berätta både någonting väldigt personligt, med fokus på Lars Hammar och relevant för dem, samt universellt kring frågor om att bli gammal – eller att se en förälder bli gammal.

– Vi började nog med den här filmen för att vi vill berätta om det sorgliga som kan hända kanske när man går i pension [...] Man tror att livet ska få en nytändning och så kanske man inte känner sig behövd längre och blir passiviserad och deprimerad.

Wikingsson menar att dokumentärfilmen sedan utvecklades till någonting mer:

– Och sen så tror jag att det även blev en film kanske framför allt om hur svårt det är att se föräldrar bli äldre. Och att man kanske inte kan ta in det, och Filip har väldigt svårt för det, så han gör också en resa i den här filmen kan man säga. Vi tror ju att det finns något universellt i det.

"Den sista resan" har svensk biopremiär den 1 mars 2024.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL