Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Vill du lukta som Bergmans Persona?

Vill du lukta som Bergmans Persona?

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 juni 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 juni 2021

Persona blir parfym.

Är Ingmar Bergmans "Persona" en parfymdoft du alltid har drömt om? I så fall kan du skatta dig lycklig – din önskan har blivit verklighet. Inför Bergmanveckan 29 juni-3 juli har en ny parfym tagits fram som är inspirerad av Bergmans ikoniska film.

Världens digra parfymutbud har fått ytterligare ett tillskott – denna gången av det mer oväntade slaget. Ingmar Bergmans Persona från 1966 får nämligen nytt liv i form av en parfym. Filmen dyrkas än idag av cineaster runt om i världen som en av de bästa någonsin, men det återstår att se om den unika parfymen kommer att göra ett lika stort avtryck.

LÄS MER: Analys: Persona (1966)

I linje med årets tema på Bergmanveckan "Remaking Bergman" kommer det alltså att göras en remake av Bergmans Persona i form av en parfym. Doften har tagits fram tillsammans med parfymmärket LenaBlum, som passande nog har sin bas på Gotland.

Så, hur doftar egentligen omtolkningen av "Persona"?

Till GP säger Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef för Bergmancenter, att parfymen doftar som en blandning av rosor, en, iris, honung, ek och mossa.

– Det är en unisex-parfym med först en lite citrusaktig doft, som sedan omvandlas till något djupare, dovare. En ganska bra beskrivning av filmen "Persona" också faktiskt [...] Doften är skapad av enbart växter som finns på Fårö, där "Persona" också är inspelad, säger Jardim Ribeiro till GP.

"Persona" är känd som en gåtfull psykologisk thriller och även om parfymen förhoppningsvis inte kommer att upplevas som en thriller, så låter det ändå som att de gåtfulla doftövergångarna kan tänkas vara en bra representation av filmen.

LÄS MER: Ingmar Bergman – Mästerregissörens bästa filmer

MISSA INTE:

NÄSTA ARTIKEL