Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Viaplays storsatsar på dramaserie om Estonia

Viaplays storsatsar på dramaserie om Estonia

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 december 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
07 december 2020

"Ambitionen är att visa det som vi annars inte skulle få se."

Estoniakatastrofen är en av vår tids största händelser, en tragedi med 852 offer från 17 länder. I Viaplay-originalet Estonia – den sista vågen ska stjärnregissören Charlotte Brändström skildra katastrofen och de gåtor som omger förlisningen.

Estonia – den sista vågen är ett engelskspråkigt drama som produceras av Scandinavian Content Group i samarbete med ITV Studios, och kommer att ha exklusiv premiär på Nordic Entertainment Groups streamingtjänst Viaplay.
– Vi vill ställa frågor om vad som egentligen hände på Estonia, och varför, säger Charlotte Brändström.

När Estonia gick under 1994 blev det inledningen på ett folkligt och politiskt trauma i länderna som omger Östersjön. Katastrofen anses inte ordentligt utredd, och teorierna om orsaken till förlisningen är många, något som aktualiserades tidigare i år när ett fyra meter stort hål upptäcktes i skrovet. I originalserien Estonia – den sista vågen ställs frågor om vad politiker och militärer egentligen visste om tragedin, och om förlisningen verkligen var en olycka. 

– Estoniakatastrofen är ständigt närvarande i våra minnen, och det senaste avslöjandet har förnyat kraven på en heltäckande och oberoende utredning. Målet med vår dramatisering är att ställa viktiga frågor, samtidigt som vi med stor hänsyn vill skildra vad som hände på Östersjön den där djupt tragiska natten, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på NENT Group.

"Estonia – den sista vågen" är skapad och regisseras av Charlotte Brändström, en av Sveriges mest meriterade regissörer. Hon har tidigare regisserat avsnitt i internationella serier som The WitcherThe Man in The High Castle och Madam Secretary, såväl som Viaplay-originalet Ingen utan skuld och franska filmer som Operation Rainbow Warrior och L'affaire Bruay-en-Artois. Brändström har utvecklat serien i samarbete med Paolo Vacirca (Hypnotisören).

Charlotte Brändström
Charlotte Brändström vid kameran. Foto: Viaplay.

– Att göra drama baserat på verkliga händelser är en stor utmaning. Ambitionen är inte att dramatisera vad vi redan vet, utan att visa det som vi annars inte skulle få se. Vi vill ställa frågor om vad som egentligen hände på Estonia, och varför, säger seriens skapare och regissör Charlotte Brändström.

"Estonia – den sista vågen" är fortfarande i ett utvecklingsskede, där produktionen bland annat har gjort ett stort antal intervjuer för att komma så nära händelseförloppet som möjligt.

– Vi har intervjuat överlevare och andra nyckelpersoner från flera länder och de har berättat sina historier om vad som hände före, under och efter katastrofen den 28 september 1994. Detta tillsammans med de olika teorierna om varför katastrofen skedde, är grunden till en berättelse för en internationell publik, säger Hans Engholm, vd för Scandinavian Content Group.

Estonia – den sista vågen (Estonia: The Last Wave) produceras av Scandinavian Content Group i samarbete med ITV Studios, och kommer att ha premiär på NENT Groups streamingservice Viaplay längre fram.

För fler nyheter --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL