Viaplay växer med 69 procent i ny kvartalsrapport

EXTRA: Viaplay störtdyker på börsen – Aktien rasar i värde

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad kl. 21:10 | Publicerad 25 oktober 2022 kl. 17:10

Nya kvartalsrapporten har landat

Efter en tid av investeringar och positiva siffror släpptes nu en kvartalsrapport som fick Viaplays aktier att rasa i värde. Under dagen har de störtat med nästan 30 procent.

Trots att Viaplay fortsätter sin internationella lansering och tidigare i år har kunnat presentera en stark användartillväxt, rasar aktien kraftigt på Stockholmsbörsen. Under dagens gång har värdet fallit med 28 procent – vilket är en alarmerande siffra.

Raset beror dock inte på att Viaplay – till skillnad från Netflix – har tappat sina prenumeranter utan på att bolaget har skrivit ner sin tillväxtprognos för året från 20 till 10 procent på den nordiska marknaden.

Växer starkt internationellt

Den 22 juli kunde Filmtopp rapportera att Viaplay haft en abonnenttillväxt på 69 procent under ett års tid, vilket fick streamingtjänsten att kraftigt sticka ut i streamingkriget. Då hade streamingtjänsten en total på 5,5 miljoner användare. I samband med detta justerade de också sin förväntade förlust för den internationella verksamheten från 1 500 miljoner kronor till 1 350 miljoner kronor.

Även i den här kvartalsrapporten framkommer det att tillväxten är stark – åtminstone på abonnentsidan. Under årets tredje kvartal tillkom nämligen 879 0000 nya abonnenter, vilket är en ökning med 78 procent mot föregående år. Merparten av dessa – 685 000 abonnenter – kommer från den internationella marknaden.

Detta trots att det omskrivna, uteblivna avtalet mellan Telia och Viaplay lett till ett kundtapp på 200 000, skriver DI.

Kan ske en jojo-effekt

Sett till de starka talen är det troligt att Viaplays aktiekurva snart kommer att peka uppåt igen. Netflix aktie har trots allt börjat återhämta sig trots betydligt dystrare siffror.

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som händer.

NÄSTA ARTIKEL