Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Viaplay gör serien "Rebus" på Ian Rankins romaner

Viaplay gör serien "Rebus" på Ian Rankins romaner

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 november 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 november 2022

Allt om streamingtjänstens brittiska storsatsning

Viaplay, Eleventh Hour Films och internationellt bästsäljande författaren Ian Rankin samarbetar på nya storserien "Rebus" om detektiven John Rebus.

Tillsammans med Eleventh Hour Films ska Viaplay göra serien Rebus, som bygger på den internationellt bästsäljande författaren Ian Rankins ikoniska detektiv, John Rebus, inspirerad av det direkt igenkänningsbara universumet av Rankins böcker. Serien i sex delar utspelar sig i nutida Edinburgh och placerar Rebus i centrum av en ny spännande berättelse skapad av manusförfattaren Gregory Burke (Entebbe, 71). Serien representerar Viaplay Groups första dramakommission i Storbritannien och den första Rebus-TV-serie på nästan 15 år.

I dramat är John Rebus i 30-årsåldern, nyskild och nedgraderad till kriminalinspektör. Han har en ny kollega, kriminalkonstapeln Siobhan Clarke, och kämpar för att hantera förändringarna som sker i sitt liv och sin karriär. Samtidigt njuter Rebus dotter, Sammy, och exfru Rhona, av en förmögen tillvaro med Rhonas nya partner – medan Rebus bror Michael inser att i ett samhälle där klasskillnaderna bara blir större, är det inte längre en frestelse att ta genvägar för att försörja din familj, utan en nödvändighet.

"Jag är så glad att Viaplay och Eleventh Hour är med i detta banbrytande projekt"

Ian Rankins Kommissarie Rebus-romaner och andra spänningsromaner har sålt över 30 miljoner exemplar, har blivit översatta till 36 språk, med en stor fanskara i Storbritannien, USA, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Sverige, Danmark, Norge, Nederländerna, Turkiet och Finland, och har toppat Sunday Times och New York Times bästsäljarlistor. Rankin har mottagit en OBE för tjänster till litteraturen och adlades 2022. Hans senaste roman, A Heart Full of Headstones, publicerades i oktober 2022.

– Det är enormt spännande att Rebus återvänder till våra skärmar och det är ett privilegium att ha Gregory Burke som skriver manuset. Jag har varit ett fan sedan Gagarin Way och vet att han förstår Rebus-världen och den fascinerande huvudkaraktären. Jag är så glad att Viaplay och Eleventh Hour är med i detta banbrytande projekt och längtar till att kunna dela resultatet!, säger Sir Ian Rankin.

Så här säger Viaplay Groups EVP och  Chief Content Officer Filippa Wallestam om streamingtjänstens första brittiska dramaserie: 

– Sir Ian Rankin är ett globalt berättarfenomen, och att samarbeta för att ta Rebus till en ny generation av tittare är ett fantastiskt sätt för Viaplay att presentera oss i Storbritannien. Denna ambitiösa serie utforskar familjeliv, moral och klass i det brittiska samhället genom en spännande och känsloladdad berättelse. Allt detta med Edinburgh som bakgrund, en plats Rankins läsare känner till så väl. Tillsammans med Gregory Burke och teamet på Eleventh Hour Films kommer vi att skapa en oförglömlig serie med skotska rötter, internationell potential och universella teman.

Viaplay gör serien "Rebus" på Ian Rankins romaner
 Ian Rankin och Gregory Burke. Foto: Viaplay.

Skådespelarna i nya serien "Rebus" presenteras inom kort

Gregory Burke är en välmeriterad teater-, film- och TV-författare. Hans prisvinnande pjäser inkluderar Gagarin Way (Traverse/National Theatre, 2001) och Black Watch (National Theatre of Scotland, World Tour, 2006). Hans manus för ‘71 (Warp/Crab Apple Films) vann Best Writer Film/TV på BAFTA Scotland Awards 2016. Burke har nyligen arbetat på ett 4 x 60-drama för ITVX, Six Four (House Productions) med Kevin McKidd och Vinette Robinson i huvudrollerna och med regi av Ben A. Williams.

Skådespelarna och regissören för den nya produktionen annonseras inom kort, och inspelningen planeras att starta under våren 2023. Flera säsonger planeras och serien produceras av Eleventh Hour Films med Jill Green, Paula Cuddy och Eve Gutierrez som exekutiva producenter, samt Isabelle Hultén och Tomas Axelsson som exekutiva producenter för Viaplay Group.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL