Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Teaser för Peter Stormares nya dokumentärserie

Teaser för Peter Stormares nya dokumentärserie

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
11 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
11 maj 2020

"Aldrig känt så starkt för ett projekt."

Nu närmar det sig premiär för den nya dokumentärserien "The American Runestone" där Hollywoodstjärnan Peter Stormare ger sig ut längs vägarna i Minnesota för att lösa gåtan om en omdebatterad runsten.

Om The Kensington Runestone, som hittades på svensken Olof Öhmans ägor i USA år 1898, bevisas vara äkta så välter det hela den amerikanska historieskrivningen. Här är den första teasern för "The American Runestone", som har premiär 21 juni på Viaplay över hela Norden.

Visst kan en runsten vara kontroversiell. Det får den världskända skådespelaren Peter Stormare lära sig i den kommande dokumentärserien The American Runestone där han reser runt i svenskbygden i Minnesota för att ta reda på sanningen om The Kensington Runestone. 

Runstenen har skapat stor debatt världen över, då det innebär en total omskrivning av den amerikanska historien om den bevisas vara äkta. På runstenen står det nämligen att den är rest av vikingarna 1362 – långt innan Christofer Columbus ska ha upptäckt Amerika. Svensken Olof Öhman, som hittade stenen i jorden under ett träd på sina ägor i USA år 1898, kommer från grannbyn till Peter Stormares hemby i Hälsingland. Olof blev snabbt anklagad för förfalskning trots att det inte fanns några direkta bevis. Anklagelser som skulle komma att påverka resten av hans liv.

– Jag har aldrig känt så starkt för ett projekt som jag gör för The American Runestone och är otroligt glad över att vi snart ska få dela med oss av den här berättelsen. Vi trodde aldrig att allt skulle utveckla sig som det gjorde, eller att en runsten kunde vara så pass kontroversiell som den var. Många blev förbannade på oss och tyckte inte att vi skulle rota i det här – akademiker var rädda för att prata med oss och för att förlora sina jobb, säger Peter Stormare, som har blivit väldigt personligt engagerad i Olofs öde och nu vill rentvå hans namn. 

Peter Stormare fick först höra talas om The Kensington Runestone under inspelningarna av Fargo och har inte kunnat släppa den sedan dess. Med sig på resan har han amatörarkeologen och Minnesotabon Elroy Balgaard som delar hans fascination för runstenen.

– För mig har det absolut viktigaste varit att rentvå Olof Öhmans namn. Vi kommer från samma hembygd, det är precis 100 år emellan oss och han utvandrade till Amerika 100 år innan mig. Det känns som att det var meningen att våra vägar skulle korsas, säger Peter Stormare.

The American Runestone regisseras av Peter Stormare (Swedish Dicks, Blacklist, Fargo, Prison Break m.m) och Glenn Lund. Producenter är Nina Lund och Mando Stathi.

Dokumentärserien i sex delar produceras av Peter Stormares produktionsbolag Viking Brothers Entertainment och har premiär söndagen 21 juni 2020 på Viaplay i hela Norden med alla sex avsnitt.