Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Se trailern till Viaplays efterlängtade originalserie Box 21

Viaplay storsatsar på ny crimeserie

Sebastian Håkansson | Nyhet
03 april 2019
Sebastian Håkansson | Nyhet
03 april 2019

Fyra Roslund & Hellström-böcker blir dramaserier på Viaplay

Roslund & Hellström hör till Nordens mest folkkära kriminalförfattare. Nu har Viaplay och Miso Film gjort klart med filmatiseringen av fyra av duons böcker.

Box 21 viaplay
Simon J. Berger, Mimosa Willamo, Leonard Terfelt, Anders Roslund Foto: Johnny Wohlin/Viaplay.

Först ut är Viaplay-originalet Box 21, en explosiv traffickinghistoria med svåra moraliska frågor om offer och gärningsmän. Huvudrollen, kriminalkommissarie Ewert Grens, spelas av Leonard Terfelt. Box 21 produceras av Miso Film och filmas i Rumänien och Sverige. Nordisk premiär 2020 på Viaplay.

- Jag har burit Ewert Grens inom mig i 20 år, jag tror ju nästan att han lever. Det är en lyx och ynnest att få se karaktärerna som jag och Börge har kämpat med möta ännu en ny publik, säger Anders Roslund.

Med sin kompromisslösa realism baserad på djup research blev Roslund & Hellström snabbt Sveriges mest kritikerrosade och bästsäljande kriminalförfattare. Idag är de översatta till 36 språk och säljs över hela världen. I Box 21 berättar de historien om Lydia och Alena, två unga tjejer från öst som drömmer om ett bättre liv. Flickorna luras till Sverige med löften om bättre jobb, en resa som slutar i sexslaveri och drömmar om hämnd på männen som stal deras liv ifrån dem.

I Box 21 vävs flickornas livsöden samman med andra berättelser i en allt intensivare utveckling med sitt epicentrum på Södersjukhusets bårhus, där någon tar både levande och döda som gisslan. Mitt i händelsernas centrum finns kriminalkommissarie Ewert Grens, som ställs inför svåra frågeställningar om vilka som är de verkliga offren i det dödliga dramat.

Box 21 regisseras av prisade regissören Mani Maserrat (Vi, Modus, Arne Dahl) och produceras av Sandra Harms (Modus, 438 dagar) och Karl Fredrik Ulfung (Barna Hedenhös, 438 dagar). Manusförfattare är Dennis Magnusson (Jordskott, 30 grader i februari), Stefan Thunberg (Wallander, Jägarna 2) och Anders Roslund.

- Det är otroligt spännande och hedrande att vi får gestalta den här ikoniska bokserien som har lästs av miljoner människor över hela världen. Att vi tillsammans med Miso Film lyckats säkra rättigheterna till Roslund & Hellströms böcker visar också vilken attraktiv position Viaplay har tagit som Skandinaviens ledande producent av originalserier, och vi är väldigt glada över att fortsätta driva svensk crime framåt i och med detta projekt, säger Alexander Bastin, SVP & Head of Viaplay and Viafree på NENT Group.

Om casten:

Leonard Terfelt (Ewert Grens) är bland annat känd från succéserier som Bron, Wallander och Oskyldigt dömd. Mimosa Willamo (Mariana Hermansson) är ett finskt stjärnskott som hittills synts i finska produktioner som Bodom och KarppiSimon J. Berger (Tobias Nordwall) har en diger rollista bakom sig, bland annat i stora produktioner som Hidden: Förstfödd, Modus ochTorka aldrig tårar utan handskar. I övriga roller ser vi bland annat nyligen guldbaggebelönade Joakim Sällquist (Goliat), Sandra Andreis (Morden i Sandhamn) och Ellen Jelinek (Fröken Frimans krig).

Box 21 förväntas få premiär någon gång under 2020 på Viaplay