Premiär för Prince Andrew: Banished på Viaplay – Skandalerna granskas

Premiär för Prince Andrew: Banished på Viaplay – Skandalerna granskas

  • Viaplay
Filmtopp
02 november 2022 kl. 08:11
ANNONS
ANNONS

Historien om den skandalomsusade prinsen

Prince Andrew: Banished avslöjar hur prins Andrews arrogans, girighet, lust och vänskap med sexualbrottslingen Jeffrey Epstein nästan sänkte den brittiska monarkin.

I dag är det premiär för Prince Andrew: Banished på Viaplay. Det är en dokumentärfilm som under 76 minuter skildrar och redogör den skandal som ledde till att prins Andrew, hertig av York, förlorade sin kungliga status, sina militära titlar och uteslöts ur det brittiska hovet.

Samröre med dömda sexbrottslingen Jeffrey Epstein

Början på prinsens fall inleddes hösten 2019 när det uppdagades att han hade samröre med den dömde sexbrottslingen Jeffrey Epstein, som 2008 dömdes till 13 års fängelse för att ha köpt sexuella tjänster av en 14-årig flicka, som enligt federala myndigheter endast var ett av 36 identifierade offer. När han sedan anhölls igen för sexhandel med en minderårig flicka, redan den 6 juli 2019, gjordes även kopplingarna till prins Andrew.

Anklagades för våldtäkt på 17-åring

Andrew stämdes även i New York för att ha våldtagit en 17-åring. När det 2022 blev klart att han kunde ställas inför rätta, kom det brittiska hovets straff. Än så länge är inte prins Andrew dömd för några brott, utan en förlikning nåddes i våldtäktsfallet.

I dokumentären grävs det i prins Andrews förflutna, som även har kommenterats i Netflix-serien The Crown. Filmen är gjord av Jamie Crawford, som även ligger bakom Netflix-dokumentären Trainwreck: Woodstock '99.

"Prince Andrew: Banished" finns nu att streama på Viaplay.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL