Fler internationella stjärnor i Lasse Hallströms Hilma-film

Premiär för Hilma – Lasse Hallströms nya storfilm

  • Viaplay
Filmtopp
18 november 2022 kl. 10:32

Nu kan du streama en av höstens stora svenska produktioner

Äntligen har filmen "Hilma" premiär på Viaplay. Här är allt du vill veta om biografin om Hilma af Klint som varit ett kärleksprojekt för Lasse Hallström.

Nu har den nya filmen Hilma premiär på Viaplay. Medan den svenske storregissören Lasse Hallström har stått bakom kameran, har familjemedlemmarna Lena Olin och Tora Hallström stått framför den för att gestalta konstnären Hilma af Klint i olika åldrar. 

Premiär för Hilma – Lasse Hallströms nya storfilm
Lasse Hallström, Tora Hallström och Lena Olin. Foto: Viaplay.

I dag har Hilma premiär på Viaplay

Efter flera år som verksam i USA vände Lasse Hallström vänt hem för att göra Viaplays internationella nordiska satsning Hilma, som är tänkt att bana väg för flera produktioner av samma kaliber. Hur det kommer sig att just Hallström fick äran att regissera? Förutom att ha legat bakom flera Oscarsnominerade filmer, har han sedan en tid tillbaka varit djupt engagerad i konstnären Hilma af Klint, hennes verk och livsöde. Att då få chansen att ge oss historien om den banbrytande svenska kreatören kan inte ha varit något annat än en dröm som besannas.

Se trailern till "Hilma" här: 

Om Hilma af Klint

Hilma af Klint (1862-1944) var en pionjär inom abstrakt konst som först efter sin död har blivit erkänd, hyllad och en feministisk ikon. Hon föddes i Stockholm och utvecklade ett abstrakt bildspråk redan 1906 – långt innan de manliga konstnärer som länge betraktats som föregångare till den abstrakta konsten på 1900-talet. Hilma förstod att hon var före sin tid, särskilt som kvinna, och därför visades verken inte upp under hennes livstid. Hon skrev i sitt testamente att de abstrakta verken inte får visas för allmänheten förrän tidigast tjugo år efter hennes död eftersom hon var övertygad om att omvärlden först då skulle förstå deras betydelse. De blev inte kända för en bred publik förrän för kring tio år sedan, och idag är hon en av våra mest kända konstnärer.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL