Madeleine Martin och Happy Jankell i Dystopia – Viaplays nya skräckserie

Viaplay gör skräckserien Dystopia – med Madeleine Martin och Happy Jankell

  • Viaplay
Filmtopp
11 juni 2020 kl. 14:06

"Det är sällan man vågar göra den här genren i Sverige."

Just nu spelas nya Viaplay-originalet "Dystopia" in i skogarna utanför Lindesberg. "Dystopia" blir NENT Groups tredje originalserie med skräckinslag, efter "Cryptid" och "Svartsjön".

I serien beger sig ett gäng kompisar till en övergiven fabrik för att arrangera ett postapokalyptiskt rollspel live, en lek som väcker mörka krafter inom och utom gruppen. I några av rollerna ser vi Madeleine Martin, Happy Jankell, Johan Hedenberg och Johan Hafezi. "Dystopia" består av åtta avsnitt och har nordisk premiär på Viaplay 2021.

Viaplays nya originalserie "Dystopia" handlar om ett gäng unga svenskar mitt i karriären som ska arrangera ett stort postapokalyptiskt rollspel live i Sverige, dit likasinnade från hela Europa är inbjudna. Gemensamt för deltagarna är att de älskar att pressa sig själva mentalt och fysiskt. Nu har de hittat en fabrik långt ut i de svenska skogarna som av okänd anledning övergavs på 1980-talet, mitt under kalla kriget. När gänget anländer till den isolerade platsen börjar snart oväntade saker att hända, saker som sätter igång mörka krafter inom och utom gruppen.

I rollistan ser vi bland andra Madeleine Martin (Breaking Surface, Odödliga), Happy Jankell (Jordskott, Ambassadören), Johan Hedenberg (Quick, Cryptid), Johan Hafezi (Jägarna), Maja Rung (Heder), Jonathan Harboe (Sjit Happens), Lola Zackow (Ingen utan skuld), Erik Bolin (Alex, Tunn is), Sofia Pekkari (Cold Courage), Erika Cardenas Hedenberg (Partisan, Vår tid är nu), Einar Bredefeldt (White Wall) och Christian Svensson (Gåsmamman, The Hundred Code). 

Madeleine Martin och Johan Hafezi.
Madeleine Martin och Johan Hafezi. Foto: Viaplay.

 

- Det är sällan man vågar göra den här genren i Sverige och när ett bolag vågar gå hela vägen så måste man ju hoppa på! Skräck är helt nytt för mig och jag blev taggad av utmaningen! Jag tror att det här kommer att bli något unikt för Sverige. Jag är också väldigt imponerad av teamet hittills, det känns nästan amerikanskt i kvalitet, säger Madeleine Martin.

"Dystopia" produceras av Jarowskij och bygger på en originalidé av regissören Richard Jarnhed (Svartsjön, Åreakuten) samt producenten Lotta Westberg (Svartsjön, Finaste familjen), som också tagit med sig inspelningsteamet bakom Svartsjöns första säsong till Lindesbergs skogar.

- Jag har älskat skräckgenren sen jag som ung blev vettskrämd av The Shining, Alien och Rosemary's BabyDystopia är en psykologisk skräckserie med internationell känsla där inspirationen bland annat kommer från Chernobyl, Black Swan och Jacobs Inferno. Jag tror att tittarna kommer känna igen sig mycket i stämningen från Svartsjöns första säsong. Miljöerna i fabriken är fantastiska och skapar helt unika förutsättningar för ett psykologiskt skräckdrama, säger Richard Jarnhed.

"Dystopia" är Viaplays tredje originalserie med skräcktema. I höst har skräckserien Cryptid premiär på Viaplay, en läskig ungdomsthriller i skolmiljö med Oscar Zia, Astrid Morberg och Amanda Lindh i rollerna. Det första originalet i genren var Viaplaysuccén Svartsjön, som hade premiär 2016 med Aliette Opheim, Filip Berg och Valter Skarsgård i rollerna.

- Det är inte bara modigt att titta på skräck, det är modigt att våga satsa på en genre med otroligt tuff konkurrens från internationella förlagor. Därför är det med stolthet jag kan konstatera att Viaplay är på väg att bli ledande i Norden inom en genre som är viktig för att nå unga tittare. Både Cryptid och Dystopia är produktioner som vågar ha ett internationellt tilltal i en genre med väldigt kräsna tittare. Satsningen är också i linje med Viaplays ambition att våga ge plats för nya typer av berättande som vi sällan ser i Norden, och det ska bli väldigt spännande att se slutresultatet, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Offier på NENT Group

Dystopia har nordisk premiär 2021 på Viaplay.

Scrolla vidare för fler nyheter!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL