Nu på bio

Det senaste på biofronten!

TROM

KLART: Ulrich Thomsen huvudroll i historisk Viaplay-thriller

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 februari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 februari 2021

Första dramaserien att spelas in på Färöarna.

Det nya Viaplay-originalet "TROM" är baserad på Jógvan Isaksens välkända romanserie om journalisten Hannis Martinsson. Danske storstjärnan Ulrich Thomsen spelar huvudrollen som Martinsson, med Maria Rich och Olaf Johannessen i större roller. TROM är den första dramaserien någonsin som spelas in på Färöarna, och består av sex avsnitt med premiär 2022.

– Det blir en spännande serie, som dessutom är politiskt väldigt aktuell i ett land som är relativt outforskat i tv-världen, säger Ulrich Thomsen.

Journalisten Hannis Martinsson (Ulrich Thomsen) återvänder motvilligt till Färöarnas karga landskap för att gräva i Sonja Pætursdóttirs försvinnande, en ung kvinna som i ett telefonsamtal både påstått sig vara hans dotter, och att hon fruktar för sitt liv. Väl hemma på Färöarna hamnar han på kollisionskurs med den lokala polisen, då han hittar Sonjas kropp i Atlanten, som färgats blodrött av den lokala valjakten.

Fyndet av Sonjas lik blir nyckeln till en lång rad hemligheter i det slutna ö-samhället. Martinsson och den lokala förundersökningsledaren Karla Mohr (Maria Rich) måste bestämma sig för hur långt de är beredda att gå i jakten på sanningen.

– På ett personligt plan blir det här en stor upplevelse, eftersom jag aldrig varit på Färöarna. Det blir också en glad återförening med Kasper Barfoed, som jag gjorde Sommaren ’92 tillsammans med. Utöver det blir det en spännande serie, som dessutom är politiskt väldigt aktuell i ett land som är relativt outforskat i tv-världen. Jag ser fram emot att komma igång, säger Ulrich Thomsen.

– Vi är fyllda av förväntningar på det nya Viaplay-originalet TROM, en väldigt spännande berättelse med Färöarnas magiska landskap som inramning. TROM är nordic noir som vi aldrig har sett det förut, och jag ser fram emot att presentera ett starkt Viaplay-original, som är nyskapande både innehålls- och uttrycksmässigt, för tittarna, säger Filippa Wallestam, EVP and Chief Content Officer, Nordic Entertainment Group.

TROM regisseras av Kasper Barfoed (Dicte: Crime Reporter, Below the Surface), och har skrivits av manusförfattaren Torfinnur Jàkupsson, i samarbete med Donna Sharpe (West of Liberty). Serien produceras av REinvent i samarbete med Kyk Pictures och True North, med stöd från Nordisk Film och TV-fond, Færøsk Filminstitut och Creative Europe MEDIA.

TROM blev utvald som ett av ett fåtal projekt till prestigefyllda Berlin Film Festival (co-production market), där den fick stor internationell uppmärksamhet.

TROM består av sex avsnitt och har premiär i början av 2022 på Nordic Entertainment Groups streamingtjänst Viaplay.

NÄSTA ARTIKEL