KLART: Jason Priestley i Viaplays serie om Börje Salming

KLART: Jason Priestley i Viaplays serie om Börje Salming

  • Viaplay
Filmtopp
14 september 2022 kl. 10:09

Såg Börje Salming spela varje lördagskväll

Hollywood-stjärnan Jason Priestley (Private Eyes, Beverly Hills) gör Valter Skarsgård sällskap i inspelningarna av Viaplays dramatisering av hockeystjärnan Börje Salmings liv. Priestley spelar Torontos legendariske talangscout Gerry McNamara.

Börje Salming är en av Sveriges och hockeyvärldens största ikoner. I en ny originalserie från Viaplay ska regissören Amir Chamdin dramatisera Salmings liv – en framgångssaga som gav honom smeknamnet ”The King” i Nordamerika. Valter Skarsgård (Zebrarummet, Lords of Chaos) spelar huvudrollen i serien, och får sällskap av Jason Priestley, som spelar den legendariske talangscouten Gerry McNamara, som vågade bryta ny mark och hittade två supertalanger i Sverige – Börje Salming och Inge Hammarström. Dramaserien kommer att skildra hur Börje på 1970-talet som en av de första européerna flyttade över Atlanten och bokstavligen slog sig in i den hårdföra hockeyligan.

MER LÄSNING: Börje Salming bryter ihop i Vem tror du att du är

– Jag växte upp i Kanada på 70-talet, och såg faktiskt Börje spela varenda lördagskväll på Hockey Night i Kanada. Jag kände till en del av hans historia, och självklart vilken stor spelare han var på isen, men helheten i hans historia och hans påverkan på hockeysporten var otrolig, något som lever kvar fortfarande idag. Jag har alltid älskat historien om hur Gerry McNamara hittade Börje och Inge i Sverige, och övertygade Ballard (Torontos ägare) att värva dem till en liga som då hade få européer, till skillnad mot idag, säger Priestley.

Jason Priestley
Jason Priestley spelar talangscouten Gerry McNamara. Foto: VIaplay.

En svensk ikon

Dramaserien spelas just nu in i Sverige och Kanada. Serien bygger på en originalidé av Canneseries-prisade regissören Amir Chamdin (Partisan, Cornelis), manusförfattare är Martin Bengtsson (I skuggan av San Siro) och producent är Johanna Wennerberg på Warner Bros. ITVP Sweden. Exekutiv producent på Viaplay Group är Sara Askelöf.

– Jason Priestley är en personlig favorit från min egen uppväxt, och en ikon som många runt om i världen växte upp med på 1990-talet. Att skådespelare på hans nivå vill jobba med oss visar att Viaplay blir allt mer attraktivt för internationella talanger, något vi sett i en rad Viaplay-produktioner senaste åren, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Viaplay Group.

Dramaserien om Börje Salming kommer att ha exklusiv premiär på Viaplay. Något premiärdatum finns ännu inte.

NÄSTA ARTIKEL