Zebrarummet

JUST NU: Schyffert spelar in spänningsdrama med Valter Skarsgård

  • Viaplay
Filmtopp
25 november 2020 kl. 12:11

Hur långt är du beredd att gå för att få tillhöra den innersta kretsen?

I nya Viaplay-serien "Zebrarummet" får vi inblick i maktspelet på en exklusiv internatskola för samhällets elit – och dess konsekvenser. "Zebrarummet" bygger på en originalidé av Henrik Schyffert och Gustaf Skördeman, med Aliette Opheim, Henrik Schyffert, Valter Skarsgård, Alva Bratt, Maxwell Vaz och Edvin Endre i några av rollerna.

En ung elev från den anrika internatskolan Tuna Kvarn hittas död, ett mysterium som omgärdas av kompakt tystnad från skolans priviligierade ungdomar. En bit ifrån Tuna Kvarn ligger den kommunala Holmeredskolan, som snabbt blir utpekad som källan till tragedin. Nu riktas omvärldens blickar mot skolorna, och när en mobilfilm från Tuna Kvarns förnedrande initieringsriter läcker ut i sociala medier sätts oanade mekanismer i rörelse.

– Jag började tänka på det här med klasskillnaderna i Sverige från min tid på kommunala skolan i Märsta, där vi hade gemensamma friluftsdagar och discon med internatskolan Sigtuna Humanistiska. Det slog mig att den där lilla världen hade varit en bra spelplan för att visa upp ett Sverige i miniatyr. För oss från kommunala skolan var det som att kliva in i Olympen när vi åkte till Sigtuna för att gå på disco. Det är lätt att förföras av makt, sex och pengar. På Lundsberg hände ju den här strykjärnshistorien, som stängde ner skolan, men sen bara öppnade den upp igen efter några månader, och man undrade ju varför, där någonstans började vårt intresse, säger Henrik Schyffert.

"Zebrarummet" är ett spänningsdrama om en internatskola för de priviligierade, men också en berättelse om olika förutsättningar i livet, om kulturkrockar och maktspel, om ungas drömmar och om hur strukturer i samhället reproduceras mellan generationerna.

"Jag spelar en karaktär som är så långt ifrån mig som det går"

Serien bygger på en originalidé av Henrik Schyffert och Gustaf Skördeman. I rollerna ser vi förutom Henrik Schyffert bland andra Aliette Opheim, Valter Skarsgård, Alva Bratt, Maxwell Vaz, Edvin Endre, Tiam Miladi, Wilma Lidén, Amanda Lindh, Adja Krook och Aviva Wrede.

– Jag blev intresserad av Zebrarummet för att jag spelar en karaktär som är så långt ifrån mig som det går, både personlighets- och livstilsmässigt. Det är också en intressant värld som är smart berättad. Det är inte bara tonårsdrama, utan det ställer större frågor om samhället, säger Valter Skarsgård.

Zebrarummet regisseras av Andrea Östlund, Erik Eger och David Berron och produceras av Heidi Rydbeck. Manusförfattaren Michaela Hamilton har skrivit sex av åtta avsnitt, och övriga av manusförfattare Erik Eger samt Gustaf Skördeman, Anna Platt och Fredrik Agetoft. Zebrarummet produceras av Jarowskij och Brommamamma, tillsammans med Film i Väst, och distribueras internationellt av Banijay Rights.

– Vi strävar alltid efter att skildra samhället från olika perspektiv, och vi är stolta över att Henrik Schyffert gav oss förtroendet att förvalta hans historia. Det här är en fantastiskt spännande berättelse med ambitionen att ta sig innanför väggarna till en av västvärldens mest mytomspunna världar, elitens internatskolor. Men det är också en berättelse om de stora avstånden i vårt samhälle, och drömmar om framgång till varje pris, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på NENT Group.

FÖR MER LÄSNING: Dessa är de bästa serierna på Viaplay!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL